*

mystinen metsätyömies

Vuosirenkaat

Vuotta 1968 on useissakin eri lähteissä kuvattu hulluksi vuodeksi - eikä aivan syyttä, sillä esimerkiksi toukokuun 26. päivänä kyseistä vuotta Islanti siirtyi oikeanpuoleiseen liikenteeseen.

Saman vuoden maaliskuun ensimmäisenä päivänä alkoi Urho Kekkosen kolmas virkakausi presidenttinä ja myöhemmin joulukuussa perustettiin Julkisen sanan neuvosto!!??

Maailmalla tapahtui sinä vuonna paljon muitakin kummallisuuksia.

 

Omakohtaisia muistoja tuolta vuodelta ovat tiivistyvä jännitys  koulun aloittamisesta ja isän syntymäpäivä, jota juhlittiin pienimuotoisesti ihan vaan kotona lähipiirin kesken. Markku-serkun kanssa leikittiin sinä iltana isoveljen polkupyörän renkaalla hula-hulaa ja yritettiin osua sillä erilaisiin rakenteiden ulokkeisiin - viimein se sujahti sinänsä harmittavasti melko korkeaksi kasvaneen männyntaimen ympärille.

Sinne se sitten jäikin ...

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hullu vuosi ei tainnut sentään olla, on niitä hullumpiakin vuosia nähty. Mutta tuossa kuvassa näkyy miten aika rientää, kun se saa pyörät alleen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Poliittisessa mielessä vuosi 1968 oli sekasortoinen - opiskelijat mellakoivat useilla mantereilla, Neuvostoliitto miehitti Tsekkoslovakian ja Suomessa maaseudun puolueen nousukausi alkoi.

Itse muistan, kun Osuuspankista sai pankin logon mallisia heijastimia ja niitä kutsuttiin einopoutiaisiksipuuntakana. Maitoa myytiin litran muovipussissa ja miehet kasvattivat pitkät hiukset ...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kahakoita on ollut maailman sivu, ei se 1968 mikään ihmeellinen sen oaslata ollut. Jos ajattelee muutamaa viimeistä vuotta on arabikevättä, ISISiä, Syyriaa, Krimiä ja Ukrainaa. Kaiken tämän päälle vielä talous junnaa koko maailman alueella, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kunhan tuo pörssikupla vielä tähän puhkeaa niin sitten riittää itkuvirren veisuuta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niinpä.

Vuonna 1968 ne mellakat ja sodat tulivat ensimmäistä kertaa (ehkä myös televisiovälityksen tehostamana) tavallisen ihmisen arkitietoisuuteen - sen jälkeen niihin ollaan jo turruttu...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Tuo on totta. Mutta isämme ja äitimme näkivät sodan omassa maassaan, joten tuo vuosi 1968 oli heille helppoa. Minunkin vanhempani ovat molemmat lähteneet evakkoon kaksikin kertaa, joten kunnia rauhalle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Muistan myös noita aikoja hulluina. Olin mielenosoituksissa mukana. Muun muassa Biafra oli yksi mielenosoituksen syy, taisi olla muutakin. Prahassa tapahtui, kun kevät alkoi. Siitäkin taisi olla mielenosoitus, muistan huudot "Viva Dubchek". Sitten tietysti Vietnam, jota jatkui vuosikausia. Olin sitten jo yliopistossa opiskelemassa ja seurasin sitä, miten jenkit levittivät 2,4D:tä ja muita myrkkyjä, jotta lehdet saatii puista ja vastapuoli näkyviin. Voi , että oli hurjat myrkyt. Niitä en ikinä unohda.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Jollain tavoin tuo vuosi on nimenomaan opiskelevan nuorison nousun murrosaikaa - sen aikaiset nuorisopoliitikot hallitsivat Suomen poliittista elämää sitten aina 2000-luvun alkuun saakka. Ja Väyrynen ja Tuomioja jatkavat edelleen niin kuin mikään aika ei heihin vaikuttaisi ...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Ei taida vaikuttaa, enkä tiedä onko sellainenkaan ihan hyvä merkki.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Positiivisesti ajatellen he tuovat retrospektiivista kokemusta politiikkaan - ja menneinä vuosikymmeninä pitkäikäiset poliitikot olivat juuri niitä vaikuttavimpia henkilöitä. Esimerkiksi Väinö Tanner teki elämänsä aikana uraa täysipäiväisenä poliitikkona heti ensimmäisiltä valtiopäiviltä alkaen aina 60-luvun alkuun saakka.

Nykyisessä eduskunnassa edustajien ikärakenne on melko "nuorekas", kuitenkin...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Toki historian ymmärtäminen ja tuntemus on tarpeen kansanedustajan tehtävissä erityisesti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tsekit vain halusivat eroon stalinismistä, ei se nyt kovin kauheaa voinut olla. Se tietysti oli ikävää kun panssarit pysäyttivät sen kehityksen aina vuoneet 1989 saakka. Mutta miten se poikkeaa Ukrainan tämänhetkisestä tilanteesta?

Ei tullut Dubček tuli Husák.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Tsekkoslovakian miehitys jakoi myös SKDL:n kahtia - mistä tulikin mieleen paitsi se että siihen aikaan vasemmisto lisääntyi vielä jakautumalla niin myös sekin, että Ele Alenius täyttää parin viikon päästä jo 90 vuotta...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tässä terveisiä noilta ajoilta, ei ole kasvot kovin pelokkaat pojilla.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thum...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Narva-merkkiset kuusenkynttilät lienevät yleisin itä-saksalainen tuote suomalaisissa kodeissa, nehän toimivat poikkeuksellisesti "kuin junan vessa" :)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #15

Pienemmän piirin tiedossa oli, että tekivät ihan kelpo pienoisrautateitä niin, että firma yhä jatkaa olemassaoloaan.
http://de.wikipedia.org/wiki/Piko
http://en.wikipedia.org/wiki/PIKO
http://www.piko.de/DE/index.php/de/

Terv. KK

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #16

Tuollaisilla leluilla Liikenneviraston ja myös Liikenneministeriön väki voisivat helposti ja halvalla simuloida mm. Pisara-radan toimivuutta...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #17

Joo, eikä ihan 40 miljoonaa maksaisi, vaikka tekisivät isonkin layoutin...
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/pisara-rata-on-y...

Terv. KK

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä nimenomaan vuotta 1968 on monesta syystä pidetty jonkinlaisena vedenjakajana. Maailmalla kuohui ennen kaikkea nuorison keskuudessa vähän joka paikassa. Jopa Kiinan kulttuurivallankumouksen punakaartit samana vuonna voidaan liittää tähän yhteyteen. Fiilis oli suurella osalla ihmisiä sellainen, että "mitähän tästäkin tulee". Siihen päälle vielä Tsekkoslovakian miehitys Euroopassa ja "valtava suomalainen mediatapahtuma" Wanhan Valtaus.

Ei ole sattumaa, että tilanne kulminoitui juuri tuolloin. Se oli sodan jälkeisen ajan demograafisen väestörakenteen seurausta. Sodassa menetettiin paljon aikuisia miehiä ja sodan jälkeen syntyi kaikkialla suuria ikäluokkia, jotka muodostivat tuolloin 1968 20-vuotiaiden massavoiman, joka kapinoitsi sitä vastaan, ettei heillä - enemmistön edustajilla - ollut riittävästi vaikutusvltaa. USA:ssa sitä nimitettiin käsitteellä "teen age revolution".

Maailmalla muuttuivat arvot olennaisen nopeasti ja paljon juuri 60-luvun puolivälistä 70-luvun alkuun mennessä. Itse asiassa "kulttuurivallankumous" tapahtui ennen kaikkea länsimaissa. Harmaat miesten arkipuvut vaihtuivat villureihin ja farkkuihin, teitittely muuttui sinutteluksi, nuoret parit alkoivat elää avoliitossa, joku uskalsi jopa erota kirkosta, Suomi-filmien heinäpeltokohtaukset muuttuivat kävyksi selän alla, j.n.e.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Voihan se olla murros, mutta vauhti on vain kiihtynyt sen jälkeen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Taikka sitten ikääntymisen myötä muutokset tuntuvat tulevan nopeammin, kun oma ajantaju on muuttunut vuosien vieriessä kuin viikot nuorempana.

Jos ajatellaan 50-luvun suomisenolleja ja pipsoja, niin kyllä siitä elämänasenteesta aika pitkä harppaus oli yhtäkkiä ryöpsähtäneeseen hippiliikkeeseen pitkätukkineen, kommuuneineen, LSD:ineen ... Tai musiikin puolella Olavi Virrasta Uriah Heepiin.

Jopa Beatlesien 60-luvun alussa aloittama vanhoja ihmisiä kauhistuttanut tyylisuuntaus korvalehdelle ulottuvine hiuksineen puku päällä solmio kaulassa laulamassa Love Me Do:ta muuttui joksikin aivan muuksi 60-luvun puolen välin jälkeen. Kun kuuntelee radio- tai TV-selostuksia ennen 60-luvun puoliväliä, niin niistä huokuu aina huolitellun virallinen ja konservatiivinen sovinnaisuuksiin pitäytyvä "radiopuhetyyli", mikä oli jotain aivan muuta kuin 60-luvun lopun Hannu Taanila tai tämän päivän Jaajo Linnonmaa.

Jotain peruuttamatonta mielestäni silloin tapahtui. Hannu Salama ei olisi joutunut oikeudenkäyntiin vielä 60-luvun alussa, koska hän ei olisi Juhannustansseja sellaisessa muodossa vielä silloin kirjoittanut julkaistavaksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #21

Reporadio muutti merkittävän nopeasti tiedotusvälineiden roolia "viihdyttäjistä" "kiihdyttäjiksi" :

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/kuuntelija...

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset