mystinen metsätyömies

Joulukuun kahdeksastoista päivä

  • Joulukuun kahdeksastoista päivä
  • Joulukuun kahdeksastoista päivä

Tänään nimipäiväänsä viettävät Aapo, Rami, Aappo, Abraham, Seppo ja Ábo, Ápparan, Ábrrán, Áppá, Áppo.

Yhdysvalloissa tämä päivä on merkittävä, sillä tänään tulee kuluneeksi tasan 150 vuotta orjuuden lopettaneen perustuslain muutoksen hyväksymisestä.

"On December 18, the 13th Amendment was officially adopted into the Constitution–246 years after the first shipload of captive Africans landed at Jamestown, Virginia, and were bought as slaves."

YK:n ihmisoikeuksien julistus maailmanlaajuisesti kattavana valtiosopimuksena ja lukuisat muut kansalaisoikeuksia koskevat sitoumukset periaatteessa turvaavat jokaiselle ihmiselle vapauden valita ammattinsa ja elää riippumatonta elämää -  kuitenkin maailmassa on edelleenkin kymmeniä miljoonia ihmisiä orjina joko fyysisesti, taloudellisesti tai psyykkisesti sidottuina hyväksikäyttäjiinsä.  Erityisesti lapsityövoiman käyttö eri tuotannonaloilla ja  lasten seksuaalisen hyväksikäytön taloudellinen hyödyntäminen ovat vastenmielisimpiä nykyorjuuden muotoja ...

Päivän syntymäpäiväsankareita ovat  yhdenlaisena orjuuttajana tunnetuksi tulleen Josif Stalinin ohella Bad Pitt, Steven Spielberg ja Keith Richards.

 

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sukulaisia nimipäiväkalenter(e)issa harva se päivä! Äitini isää - Juhana Abram - kutsuttiin Aapoksi, ja erään nuoren lähisukulaiseni toinen etunimi on Rami.

Herkuttelen jo etukäteen ensi maanantain nimilitanialla, kun odotettavissa on täysosuma.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Maanantaita odotellessa voi jo alustavasti selata vaikka tunnettuja Tuomaksia :

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuomas

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sain MOnika-Naiset Liitolta jouluterveiset ja uutiskirjeen. Liitto oli tehnyt sidosryhmilleen kyselyn, jossa keskeisiksi asioiksi nousivat: Maahanmuuttajanaisten työllistyminen, tyttöihin kohdistuva väkivalta, rasismi ja ihmiskauppa nostettiin aihealueiksi, joihin voisimme entistä enemmän panostaa myös jatkossa.

Ihmiskauppa on orjuuttamista tänään vieläkin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ihmiskauppaa ilmenee Suomessakin vähintään työsuhteeseen kiristämisenä huonolla palkalla ja olemattomilla työsuhde-eduilla. Ihmiskaupan uhrien tunnistaminen ja "löytäminen" avun piiriin on vain hankalaa, koska näitä orjia ei olla näkyvästi kahlehdittu. Näin rajojen avautumisen jälkeen ja muuttovirtojen kohdentuessa vahvemmin myös Suomeen, Monika-Naisten tekemä työ (valitettavaa sinänsä) muuttuu entistä tärkeämmäksi...