mystinen metsätyömies

Joulukuun kahdeskymmenesensimmäinen päivä

  • Joulukuun kahdeskymmenesensimmäinen päivä
  • Joulukuun kahdeskymmenesensimmäinen päivä

Kirkonkylälläkin odotetaan joulua jo ihan juhlavalaistuksessa (kts. kuvat) eikä aiheetta sillä onhan tänään melkein vuoden lyhin päivä. 

Tänään nimipäiväänsä viettävät Tuomas, Tomi, Tommi, Tuomo, Tom, Tomas, Tommy sekä Jaana, Pietari, Pekka ja Petri että myös Duomis ja Duomma.

Vuodenkiertoa seuraavassa yhteiskunnallisessa järjestäytymisessä tuomaanpäivällä oli ja on edelleenkin muinais-suomalaisilta periytynyttä  erityistä merkitystä :

"Joulun aika alkoi tuomaasta 21. joulukuuta, ja siitä alkoi myös joulurauha, jolloin joulun valmistelut tulisi jo olla tehtynä. Rauhan katsottiin olevan eräänlainen korvaaja kekriin liitetylle jakoajalle, jolloin hiljennyttiin ja osa töistä oli peräti kiellettyjä. Tuomaanpäivänä oli tapana syödä hyvin sekä maistella jo hieman jouluksi pantua olutta. Tuomaanpäivän ja joulun välisiä päiviä kutsuttiin pesäpäiviksi, sanonnan mukaan aurinko on kolme päivää pesässään, ennen kuin lähtee uudelle kierrokselle. Vähäinenkin auringonpaiste pesäpäivinä tietää kuulemma hyvää kesää."

Joulurauhan ohella tänä palindromipäivänä on syntynyt  myös eräitä maailmanrauhan rakentamiseen osallistuneita institutionalisteisia merkkihenkilöitä kuten Kalevi Sorsa (Kalevi Sorsa Foundation), Arvi LInd (YLE)) ja Kurt Waldheim (YK).

 

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja nurmi viheriöi joulukuusten alla pitkin ja poikin eteläisempää Suomea.

Videon arvasin väärin:

https://www.youtube.com/watch?v=QuXYYpfAOgc

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itseäni harmittaa tässä kelissä eniten se, että vene tuli nostettua teloille jo marraskuun alussa - joulukalat joutuu ostamaan ihan rahalla kaupasta...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jouluhaukeako ajattelit? Ei täällä ui järvissä ainakaan silliä, silakkaa, eikä lohtakaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Järvilohia tai -taimenia lähinnä ajattelin nappaavani - talviverkoilla parhaat saaliit tulee yleensä näihin aikoihin (joulun alla siis), kun järvet ovat juuri jäätyneet. No, kaupasta saa toki maustesilliä ja kylmäsavustettua kirjolohta, mutta itse pyydettynä joulukalakin olisi maistunut ehkä erilaiselta,,,

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Eihän se kaupasta ostettu ole vasta pyydetyn väärti, mutta pakko joustaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hm. Tämän piti olla syystalven huipennus, mutta...

Olen tipahtanut nimipäiväkalenterissa top 3:n ulkopuolelle. Ennen se oli "Tuomas Tuomo Tommi", nyt Helsingin Yliopiston Ajasto-kalenterissa "Tomi Tuomas Tommi". Pah!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tuomo onkin suurten ikäluokkien nimistöä Pekan ja Matin tavoin ja siten jo hieman "vanhanaikainen" uusien sukupolvien ristimänimenä - nimellä on merkittävät perinteet kuten alustuksessani jo toinkin esille. Hyvä Tuomas joulun tuopi jne...

Onnellista nimipäivää:

https://www.youtube.com/watch?v=gFHSWUWNCss

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Yritän tässä luoda kuvaa kuudenkymmenenviidenvuoden taakse,jolloin olin vajaan kolmen tunnin ikäinen..taivas varjele missä mä nyt oikein oon ??..
kylmä ja nälkä..aha..jotain namikkaa tarjoillaan suuhun..siis irtooks tästä jotain..joo no..faan pahaa,mut..no ei oo muutakaan tarjolla..piltit ja bonat keksittiin paljon myöhemmin. :)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Siinä sitä on ollut ihmettelemistä puolin ja toisin - vuoden 1950 saatavillani olevat tapahtumakalenterit eivät kuitenkaan jostain kumman syystä tästä onnellisesta perhetapahtumasta kerro mitään ...

Miehen ikään ehtineet onnittelut :

https://www.youtube.com/watch?v=UkJTU3t8h9o