mystinen metsätyömies

Joulukuun kahdeskymmenestoinen päivä

  • Joulukuun kahdeskymmenestoinen päivä
  • Joulukuun kahdeskymmenestoinen päivä
  • Joulukuun kahdeskymmenestoinen päivä

Tänään on vuoden lyhin päivä ja  näin talvipäivänseisauksena nimipäiväänsä viettävät Raafael, Rafael ja Anatastasia, Nasti ja Asta sekä saamelaisella kielialueella Raffo.

Vuonna 1989 rautaesiripun alettua murtua tapahtui näinä päivinä entisen Varsovan liiton alueilla näkyvää vallanvaihtumista - Romaniassa Nicolae Ceausescun vuosikymmeniä jatkunut itsevaltius kukistui lopullisesti ja maa aloitti Ion Iliescun johdolla yhä jatkuvan matkansa kohti demokratiaa. Berliinissä puolestaan avattiin Itä- ja Länsi-Saksojen rajalla sijainnut Brandenburgin portti sepposen selälleen ja samalla luovuttiin turhan tarkoista rajamuodollisuuksista - portin avaaminen ennakoivasti symbolisoi Saksojen uudelleen yhdistymistä ...

Cheekinä tunnetun kuopiolaista sukutaustaa omaavan rap-artistin Jani Tiihosen ohella 22. joulukuuta ovat syntyneet mm. Kaarlo Kramsu, Eduard "Fedja-setä, kissa ja koira" Uspenski sekä Maurice Gibb. 

 

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Valoa kohti mennään, huomenna päivä on jo minuutin verran pidempi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Gaisma-sivuston mukaan aurinko laskee Imatralla tänään klo 14.47 ja huomenna 14.48, joten siinä olisi "se minuutti". Toisaalta auringonnousukin siirtyy minuutilla eteenpäin, joten päivän piteneminen pitäisi mitata sekuntikellolla. Talvipäivänseisaus oli tänä aamuna klo 6.48.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä, ja tästä "valoa kohti kulkemisesta" tuli mieleeni kesällä sahaamani jätkänkynttilät, jotka oli tarkoitus polttaa nyt tulevana uutenavuotena. Ne ovat edelleen kaiketi siellä sahauspaikalla maassa ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Taitaisivat olla kuivattamisenkin tarpeessa:)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olikohan vuosi 1989 viimeinen, jolloin tv:n ns. pääuutisia ei lähetetty joka päivä? Mieleeni on jostain syystä jäänyt, että jouluillan uutisille olisi ollut kysyntää juuri tuona vuonna, kun Ceausescun hallinto romahti. Yle otti opikseen, ja televisioi tänäkin vuonna 24.12. Uutiset klo 20.30.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sellainen mielikuva itsellänikin on "entisaikojen" uutislähetysten televisoinnista juhlapyhinä - Romanian kehittyminen tosiaan jatkaa kehittymistään, vaikka siellä on periaatteessa yrittämisen vapaus ja kaikki edellytykset geopoliittisen asemansa jne... puolesta vaurastua.