*

mystinen metsätyömies

Mansikka ja omena ovat hedelmiä

  • Mansikka ja omena ovat hedelmiä
  • Mansikka ja omena ovat hedelmiä

Molemmat ovat periaatteessa meheviä pohjushedelmiä rippuen hieman määrittelijästä ja asiayhteydestä, sillä :

Yleiskielessä ja gastronomiassa mansikkaa kutsutaan myös marjaksi, vaikka kasvitieteellisessä mielessä se ei sitä olekaan. Kasvitieteessä mansikka nimittäin määritellään epähedelmäksi, "koska hedelmällä tarkoitetaan vain sikiäimestä muodostunutta solukkoa.] Tässä mielessä mansikoiden varsinaisia hedelmiä ovat pähkylät eli pienet siemenet pohjusmarjan ulkopinnalla. Mansikat leviävät siementen lisäksi myös rönsyjen avulla."

Ja vastaava määritelmien sekasotku koskee myös omenaa : "Kasvitieteellisesti omena on epähedelmä, koska sen pääosa ei ole muodostunut emin sikiäimestä vaan kukkapohjuksesta. Kun omenapuun kukkapohjus kasvaa omenaksi, sikiäin ja siinä olevat siemenet jäävät sen sisään ja siitä tulee omenan siemenkota, joka siis on omenapuun varsinainen hedelmä termin kasvitieteellisessä merkityksessä."

 

 

​Niin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nyt tuli taas tämäkin kerrattua, kiitos Juhon.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kertaaminen on opintojen äiti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomen kielessä on kaksi mansikkaa: metsä- eli ahomansikka ja toisaalta puutarhamansikka. Ruotsalaiset eivät sen sijaan miellä marjaa nimeltään "smultron" samaksi "hedelmäksi" kuin aivan erilaiselta maistuva suurempi "jordgubb", joka nyt sattuu olemaan melkein saman värinen kuitenkin. Vastaavasti kuin suomalaiset ajattelevat sillin ja silakan aivan eri kaloiksi, kun taas englantilaisille ne ovat vain kaksi hiukan eri rotua: "herring" ja "baltic herring".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Minä luulin pienempänä, että sillit on niitä lasipurkkiin pakattuja kalasiivuja ja silakka on se kokonaisena savustettu kala.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, kun Suomessa ei useinkaan myydä "savusillejä" kokonaisina kaloina päinvastoin kuin silakoita.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Täällä meillä päin Savossa silli ja silakka ovat edelleenkin harvoin syötyä erikoisherkkua, koska muikkua on jatkuvasti saatavilla ja muuta järvikalaa. Abban silliviipaleet uusien perunoiden kera on aika lailla "kurmeeta", silti ja kieltämättä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Koska muuten omenapuut kuuluuvat ruusukasveihin niin onko oikein vain väärin päätelty että myös ruusunmarja on epähedelmä kuten serkkunsa omena tai kiten pikkuserkkunsa mansikka?

Mutta onko sen oikeastaan väliä sillä marja on määritellusti mehevä ja runsas siemeninen hedelmä, mut nyt jumaan teetä ja nauttimaan leivänpäällä viipaloitua tomaati -marjaa ja kurkku -hedelmää vaikka aikoinaan lapsena luulin että ne olisivat kasviksia.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Minulle tuli ensimmäisenä mieleeni, että mikä sitten on päärynä, vaikken päärynöitä välitä edes syödä. Entä sitten appelsiini tai (vesi)meloni. Varmasti netistä etsimällä tiedon löytäisi mutta taidan sen sijaan alkaa nukkumaan nyt vasta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Eipä noilla määritelmillä ole merkitystä, koska käytännössä maku ratkaisee.

Sekasyöjänä tosin en ymmärrä sitä, että miten vegaani pystyy syömään jonkin hedelmän, marjan tai muun epähedelmän hedelmälihaa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomessa vegaanit eivät kuitenkaan joudu kompromissoimaan ideologiansa kanssa syödessään kasvishampurilaisia, koska suomalaiset mieltävät tuon "hampurilais" -sanan liittyvän vain erääseen saksalaiseen kaupunkiin, tyyliin "porilainen".

Sen sijaan USA:ssa kuulin kun joku ihmetteli miksi kyseistä ateriaa ylipäätään nimitetään sanalla "hamburger". Ihmettelyn perustana oli toteamus: "There is no ham in it".

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset