*

mystinen metsätyömies

Pakurikääpä ja pakuri

  • Pakurikääpä ja pakuri
  • Pakurikääpä ja pakuri
  • Pakurikääpä ja pakuri
  • Pakurikääpä ja pakuri

Wikipedian mukaan pakurikääpä on yleinen koivun ja joidenkin muiden lehtipuiden lahottajasieni - se on itseasiassa valkolahottaja, minkä voi päätellä jo pakurikäävän ulkoisesta habituksesta  :O

Pakurikäävän näkyvästä hiilenmustasta kasvannaisosasta l. pakurista ei oikein hyötykäyttöön ole pahkan tavoin, mutta siitä voi kuulemma valmistaa jotain rohdosta kuivattamalla ja survomalla. Teen seassa nautittuna  pakurijauhe vaikuttaa sisäelimiin ja luultavasti on terveellisempää juotavaa kuin parkkihappoinen kahvi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hieno kuva. Arvokas kääpä. En ole vielä nähnyt luonnossa, vaikka paljon metsissä liikunkin. Toivon, että sellainen hetki tulee.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hoitometsissä pakurikäävän kasvannaiset ovat harvinaisia ja käsittääkseni pakuria myös kerätään ahkerasti. Tuollaisten kasvannaisten kertymiseen menee vuosia - taajamien lähistöiltä pakurit on kerätty varhaisessa vaiheessa poies.

Nämä löytyivät ihan nurkan takaa kalliolta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pitää siis olla vieläkin tarkempi ympäristöä kolutessa. Näytti todella kasvavan maan rajassa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minun aamupala:

2 kananmunaa, pakastemarjoja, banaani, jugurttia, maitoa, teelusikallinen pakurijauhetta. Blenderiin ja hörpitään alas.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Täältäkin palstalta olen antanut itseni ymmärtää, että pakuri on olennainen ainesosa terveydestään kiinnostuneiden ruokavaliota. Itse en ole vielä hurahtanut luontaistuotteisiin (nokkosjauhetta ja luonnonmarjoja lukuunottamatta) - pakurista ei ainakaan pula tule, lähiympäristössäni on osittain luonnontilaisia ja säästeliäästi hoidettuja metsiä riittämiin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minun on vaikea sanoa sen tehosta mitään. Aluksi olin havaitsevinani jotain, mutta se on vähän niinkin, että etsivä löytää.

En ole edes verenpainetta seuraillut viimeaikoina. Mutta vara ei venettä kaada. Hyvään suuntaan menossa tämä joka tapauksessa. Joulukuusta on tullut painoa alas yli 10 kiloa ja käsivarsien jännekipuja ja kämmenen katkenneita verisuonia lukuunottamatta helvetin hyvä paine ollut päällä.

Mielenkiintoisin käävän ominaisuus on Alsion mainitsema kihdin oireiden hoito.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Ihminen on sitä, mitä hän syö :)

Terveydestään huolehtiminen ruokavaliolla ja liikunnalla edistää joka tapauksessa - no, terveenä pysymistä - vaikka niiden ruoka-ainesten terveysominaisuudet voivatkin olla kiistanalaisia. Pakurista ei tosiaan taida haittaakaan olla ja kokemusperäisesti monet ovat siitä hyötyneet.

Kihti olisi minulle hankala sairaus, kalan syöminen ja erityisesti pienet kalat kuten muikku laukaisevat kihdin oireita. Lankomies on kova kalastamaan, mutta ei pysty kihtinsä vuoksi juurikaan niitä syömään - voi voi mikä kärsimys.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Kihtihän on tunnetusti yläluokan, varakkaiden sairaus. No ehkä Suomessa menee niin hyvin, että meillä on tällainen yläluokka ;D

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Juho, sano lankomiehellesi, että säästää perunankeitin veden ja kun se on jäähtynyt juo sen. Se on paras ja tehokkain lääke kihtiin. Ei sitten suolaa keitinveteen, niin maistuu paremmin. Se ei ole edes pahaa, kun suu tottuu haluaa lisää.

Pakuri ei ole niin nopea apu vaikka sekin helpottaa, mutta ei niin nopeasti kuin pottujen keittovesi.

Juon parhaillaan kantokääpäteetä ja se vasta makea on vaikka sanovat kitkeräksi. Viipaloin ja kuivatin pari nuorta kantokääpää ja yhdestä viipaleesta riittä moneksi päiväksi makua.

Jätän viipaleen kuppiin ja kaadan vain joka kerta lisää kuumaa vettä päälle makua vain piissaa ja auttaa tämäkin minusta pakuria paremmin kihtiin, jota vaivaa en ole tuntenut enää kuukausiin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #17

Muistaakseni hän jossain yhteydessä mainitsikin tuon perunankeitinveden, ja suola on muutenkin karanteenilistalla verenpaineiden vuoksi.

Ovelasti on oppinut nylkemään muikut :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pakko olisi näin ensi tilassa ennen kuin alkaa löytyä kääntyä luontaistuotekaupan puoleen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pakurikääpä on lahottajasienen itiöemä, terveysvaikutteinen pakuri taas epämuodostunutta puuainesta. Pakuria ei saa jokamiehenoikeudella kerätä kuten ei puiden oksiakaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Musta kasvannainen on siis sitä pakuria ja itse sieni muhii puun selluloosassa - eli sen puun puuosassa.

Jokamiehen oikeudella jätin kuvien pakurit vielä rauhaan, vaikka ne omalla tontilla ovatkin. Hyvähän se on varmistaa metsänomistajalta pakurin talteenottolupa, niin välttyy niiltä osin vaikeuksilta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuskin niiden irroittamisesta haittaakaan ole kun puu on joka tapauksessa jo vaurioitunut. Rupea pakuriviljelijäksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän se pakurikäävän irrottaminen jokamiehenoikeuksiin kuulu, toivottavasti kukaan ei löydä niitä meidän maalta. Tässä infoa, pakurikäävästä näkyy olevan kirjakin:

http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/pakurikaapa/

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #13

70-90 euroa kilosta pakuria näyttävät maksavan tukkuhinnaston mukaan tavaran vastaanottajat, alkoi hitusen verran nyt kiinnostamaan tämä homma.

http://www.mtv.fi/koti/puutarha/artikkeli.shtml/20...

Kirveelle olisi töitä...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Jos on korkealla niin vesuri sidottuna kepin päähän on kätevämpi, ellet kiipeä puuhun:)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

Lue edeltävätkin kommentit.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Entäs mahla, onko siinä samoja ravinteita ja ominaisuuksia kuin käävässä?

Minullakin pieni perintökoivikko on olemassa. Siellä on mm. pahaan paikkaan tuulenkaatamia koivuja. Kyljessä tuollaisia karhunpaskan näköisiä mustia klönttejä. Pakuria varmaankin.
Kuinka nopeasti menee pilalle kaatuneesta puusta?

Täytyy tulevana keväänä tarkkailla paremmin... Tosin, niin lupasin Alsiolle tällä palstalla jo viime keväänä.

Mitä sille voi jos ei saa aikaiseksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mahla taitaa olla koivusokerivettä, missä on mukana hiven hivenaineita. Pakuri on selvästi tujumpaa tavaraa.

Pari kertaa ollaan kokeeksi valutettu mahlaa aika paksusta koivusta, ja periaatteessa mahlaa voi samastakin puusta valuttaa sankotolkulla. Jatkojalostuksen vaillinaisuudesta johtuen suurin osa pullotetusta mahlasta tosin ennätti pian homehtua, huonoa söilymään ja vapun tienoilla tulee muutenkin juotua enemmän valmiita kaupan tuotteita. Mahlasta voi kaiketi valmistaa "viiniä".

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sima on tehty mahlaan perinteiseti, kun mahla alkaa juosta vapun tienoilla. Tohmajärvellä on yritys, joka tuottaa mahlaa ja se on vientituote. Japani ostaa sen tuotannosta valtaosan.

Minä ymmärrän pakurin voiman niin, että kuvittelen ensin sen ison koivun juurineen ja kaikkine oksineen, sitten tulee pakuri, kuin syöpä koivun solukkoon ja se kaikki hyvä mitä koivussa on tiivistyy pakuriin mustaksi erittäin kovaksi aineeksi.

Kun siitä keittää teetä, niin aineet vapautuvat myös ihmisen käyttöön. Olen huomannut, että hiivat toimivat erittäin hyvin jäähtyneessä pakuriteessa, joten olen valmistanut kotiviinit pakurikeitinliemeen. Alkohoilipitoisuus nousee tappiin ja viiniin jää pakurin maku, joka ei tavalliselle viiniasiantuntijalle aukea ensi maistamalla.

Myös sämpylät teen pakuriveteen ja hiiva nostaa sämpylät takuuvarmasti syötyään pakurivettä ravinnokseen.

Pakurijauhe antaa myös "lappapuurolle", eli puolukkavispipuurolle hyvän mukuvivahduksen, kun lisäät noin teelusikallisen vesilitraa kohden.

Samoin kaalilaatikko tummenee ja maku syvenee pakurijauheella.

Itse pakuriteetä juon hyvin vähän, kun se minusta maistu ei oikein miltään, mielummin juon kantokääpäteetä joka maistuu hienostuneelle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #21

Monikäyttöinen mauste ja lisäaine, käykö pakuri kalaruokiin?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #23

En ole kokeillut kalaruokiin pakuria vielä, mutta kokeillaan niin siitä se selvinnee.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Ari, kiitos pakurikääpävinkeistä, mutta kantokääpiä en ole ottanut talteen muuhun tarkoitukseen kuin terassille talviruukkuasetelmiin.

Sieniä tunnen, mutta onko kantokäävällä väliä? Koollakaan?

http://pinkka.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.ph...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

Koolla ei ole tunnetusti väliä, mutta tuore, eli juuri kovettunut kääpä on helppo viipaloida. Juon parhaillani taas kantokääpäteetä ja hyvää on. En laita sokeria, vaan kaadan keittimestä kuumaa vettä suoraan viipaleiden päälle ja annan hautua kupissa muutaman minuutin.

Minulle sopiva tee, ei tarvitse lisätä makuaineita, kuten pakuriin pruukataan tehdä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #27

Dänks, polkaisenpa ensi kerralla maalla pari irti.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #22

Niin voi, jos on pakastintilaa. Keväällä sitä pitäisi olla, kun talven aikana on kaikki marjat ja hirvenlihat ahmittu nälkäisiin suihin...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #22

vois kuvitella että mahla esim kaupunkialueella on puhtaampaa kuin ojien vesi. Eli siis tapa saada puhdasta juomaa jos vaikka retkeilee kevätaikaan. Usein ei tarvitse vahingoittaa puuta kun mahlaa jo virtaa puun kyljessä.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Niin, se mahlahan on sitä vettä mitä koivu imee juurillaan käyttöönsä ja johon sitten "sotkeutuu" mukaan koivun rungosta sokereita ym. "kierrossa" olevia ravintoaineita. Keväisin kun koivu "täyttää" itseään niin mahlaakin riittää ämpäritolkulla valutettavaksi. Aika yleinen harhaluulo tuntuu olevan että se mahla olisi jotain muuta kuin vettä ja että se olisi jotenkin koivun omaa tuotosta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kuva ei ole pakurikäävästä!

" ...rohdoskäyttöä on sienen aiheuttamalla kasvannaisella, pakurilla, joka isona ja hiilenmustana on huomiotaherättävä ja kasvaa lehtipuun kyljessä jopa vuosikymmeniä. Toisinaan nimiä pakuri ja pakurikääpä käytetään virheellisesti synonyymeinä. " Wiki

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset