mystinen metsätyömies

Paistetut muikut

  • Paistetut muikut
  • Paistetut muikut
  • Paistetut muikut
  • Paistetut muikut
  • Paistetut muikut

Paistetut muikut - perusmuotoinen resepti :

  • kilo tvs. muikkuja, niitä voi hakea marketista tai kalahallista. Itse haen ne suoraan järvestä, niin ei synny tuoreusepäilyjä.
  • puolikarkeita vehnäjauhoja
  • suolaa
  • paistamiseen voita 

 

Muikut siivotaan ja huuhdellaan minkä jälkeen ne leivitetään jauho-suola-seoksessa, sitten ne paistetaan kuumalla paistinpannulla rapsakoiksi. Paistetut muikut asetetaan tarjoilualustalle, mistä niitä voi sitten syödä vaikka sellaisinaan, voileivän päällä tai perunamuusin lisukkeena.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tuo leivitys jauho-suola-seoksessa onnistuu kätevästi, kun seos laitetaan vaikkapa kaupan hedelmäpussiin. Muikut/silakat sinne sekaan vain, ja sopiva ravistus, niin leivitys on valmis.

Siitä suoraan pannuun.

Itse olen käyttänyt vehnäjauhon sijasta ruisjauhoa, ja hyvä tulee.

Voita tietysti paistamiseen. Tosin, olen kokeillut pelkkää rypsiöljyäkin, tai oljy-voiseosta. Ei ne kalat siitä ole pilalle menneet.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Voi on aina voita, joskus olen lisännyt liian kuumana hehkuvalle pannulle vettä kostukkeeksi eikä muikku mene pilalle öljyssä paistettunakaan.

Pieniä muikkuja voi myös friteerata, niin pannulle palamisen vaaraa ei ole.

Seuraavan suuremman satsin meinaan savustaa, nyt oli verkossa sopivasti pari pannullista paistikaloja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuo pussihan oli hyvä vinkki. Olen aina laittanut lautaselle, mutta silloin jauhoja jää hukkaan. Ehkä näin selviää vähemmillä ruisjauhoilla ja hukkaanmenokin pienenee. Paistetut muikut ihan parasta. Työpaikallakin valittiin paistetut muikut ja muusi parhaaksi ruokalajiksi. Terveellistäkin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pussijauhotus on tosiaan hyvä idea, itse olen leivittänyt myös muovisessa kannellisessa keksi- tai karkkilaatikossa.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Koin eilen elämäni suurimman muikkupettymyksen. Söin muikkuja, jotka oli huonosti paistettu, leivitetty ja voitakaan ei oltu käytetty. Terveelllisttä varmaan, mutta *askalta maistuivat.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Rapsakoiksi paistaminen vaatii jonkin verran viitseliäisyyttä ja sopivan kuumaa pannua, eikä suolaa tarvitse säästää (sitoo nestettä). Pakastemuikusta ei oikein ole pannukalaksi, ehkä siinä syy makupettymykseesi?

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Työmaaruokala oli kyseessä, joten ei suuria voi odottaa. Ite pitäs kaikki tehdä.

Käyttäjän EljasRahikainen kuva
Eljas Rahikainen

Parempia tulee, jos et huuhtele perattuja kaloja. Pyyhi vatsaontelot paperilla tai vaikka sammaleella. Vesi vie aromit

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Näin varmaankin on maun kannalta, näön vuoksi tulee muikutkin huuhdeltua pinnalta puhtaiksi eli ovat sitten siistimpiä käsitellä ja jauhot tarttuvat kosteaan pintaan aina paremmin, kuin kuivaksi pyyhittyyn.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kaupasta ostetu valmiiksi peratut ja pakatut eivät ole sitä mitä perkaamattomat tuoreet. Niitä voi osataa vaikka kaupastakin, kun ei lähellä ole muikkuvesiä. Paperia aion kokeilla, mutta yleensä minulle riittä pikkumuikuissa, kun vedän pään irsti tulee sisällyskin ja sellaisenaan paistsan. Isot on sitten eri asia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Isojenkaan muikkujen huuhtelu sisältä ei onnistu helposti paperilla pyyhkimisestä puhumattakaan. Pään mukana lähtee pääosa sisälmyksistä - ne kun ovat kudospusseissa ja toisissaan kiinni.

Mätimuikkujen kohdallahan sisusksen puhdistus ei tule edes kyseeseen, mätihän pitää nimenomaan saada jäämään kalan sisälle - ainoastaan ne suolet irrotetaan pään mukana.

Ihan pieniä neulamuikkuja tai hotteja, kuten täällä niitä kutsutaan, ei kaikki edes perkaa :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

Eiii, ei, eiiii ja vielä kerran EI! Raakalainenko sinä olet? Muikut eivät ole tehneet mitään niin pahaa, että niiltä pää pitäisi katkaista.

En ollut varmaan vielä oppinut edes kävelemään kun äitivainaa opetti miten muikuista otetaan peukalon kynnellä ja etusormella kiinni aivan kiduskansien takaa, katkaistaan kurkkutorvi ja vedetään suoli ynnä muut mukana tulevat sisälmykset pois. Isoimmista, joiden maha on riittävän iso, voi sitten repiä mahan auki työntämällä pikkusormen syntyneestä reiästä ja sen jälkeen pyyhkiä vatsaontelon peräsuolineen.Mutta ne ovat jo tosi isoja.

Timoteus Perkele

Muikku on käsinsyötävää apetta. aijaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nimimerkkisi, Tero Pylkkönen, on hitusen verran raflaava.

Siitä huolimatta tikkukala, eli nuotiolla paistettu suolamuikku on ehkä parhamaimman puoleista evästä.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Ei kala kovin vesiherkkä ole kuorineen, jollaiseksi vatsaontelonkin nahat voidaan luokitella. Paljas liha on ja sen huuhtelemista on syytä välttää. Mikä edellyttää perkuutottumuksia, joissa paljas liha ei altistu myöskään millekään sellaiselle, jonka johdosta liha tulisi mieleen pestä. Itse olen varsin huolellinen näiden kanssa, vaikka jotkut ovat välillä yrittäneet vängätä muuta. Mutta he eivät olekaan sisäistäneet asioiden ydintä.

Turussa esim yksi Citymarket latoo lohifileet tiskiin samoinpäin kaikki, toinen niin että lihapuolet ovat aina vastakkain, samoin nahat. Jälkimmäinen on paljon fiksumpi tapa ja kiittelin kerran kalatiskin herraa asiasta. Voisinpa kiittää samoin muitakin kaupungin kalamyyjiä.