mystinen metsätyömies

Savustettu järvitaimen

  • Järvitaimen, melko kookas yksilö
    Järvitaimen, melko kookas yksilö
  • Filerointi on helppoa terävällä veitsellä
    Filerointi on helppoa terävällä veitsellä
  • Katajan oksat antavat makua
    Katajan oksat antavat makua
  • Valmiina savustumaan
    Valmiina savustumaan
  • Valmista alkaa olla
    Valmista alkaa olla
  • Tikut estävät kalan nahkaa takertumasta ritilään
    Tikut estävät kalan nahkaa takertumasta ritilään
  • Intiaanikesän herkkua
    Intiaanikesän herkkua
  • Savustettu järvitaimen

 

Kalan savustaminen on perin yksinkertaista - ja siksikin ajankulukseni, pragmaatikkona ja muutenkin mukavana miehenä bloggaan nyt kalan savustamisesta hieman muunnellulla reseptillä.

Lukemisen ja sisäistämisen helpottamiseksi ruokavihje on esitetty luetelmaviivoitetusti lyhennetyssä (aiheeseen sopivasti "iskevässä") muodossa.

 

  • Järvitaimen, noin 2 kg. Järvitaimenia saa kalahallista ja marketeista, itse hain kalani suoraan järvestä tuoreusepäilyjen välttämiseksi
  • Suolaa
  • Katajan oksia
  • Taimen fileoidaan, huuhdellaan ja suolataan sopivasti, minkä jälkeen fileet laitetaan savustusuuniin mustaviinimarjapensaan varsista rakennetulle pedille
  • Savustusuunin pohjalla lisätään tuoreita katajanoksia ja uuni pannaan lämpiämään
  • Fileet saavat savustua rauhassa parissa sadassa asteessa, kunnes ne ovat kypsiä

Järvitaimenen alamitta on nykyisin 40 cm, ja jokainen tunnollinen kalamies tai -nainen laskee alamittaiset kalat takaisin järveen, kuten voimassa oleva kalastuslaki velvoittaa!!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Nice!

Tosin omaan makuun tuo pelkällä katajalla savustaminen on vähän kitkerää, ihan vain pieni oksa katajaa ja loput leppää, niin on avot!

Tulikin himo, vielä olisi kautta jäljellä, eikä yhtään taimenta plakkarissa. "Pelkästään" harjusta ja siikaa noussut kevät-kesä akselilla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Paras sesonki lohikalan (muikun, järvilohen ja taimenen) verkkopyyntiin on vasta alussa, pyhäinmiesten päiville saakka.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #6

Lisäsin tuoreen kuvan, yön aikana verkkoihin oli sotkeutunut hyvän kokoinen kuha ja hauentuppi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #7

Kilon haukea en kehtaisi viedä pappilaan, mutta hyvä savustettuna.
Komia kuha, must se on keitettynä paras.
Tais olla verkko aika sotkus.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Eipä ollut ennättänyt sotkeentua, kuha oli siististi kiduksista kiinni verkkosilmissä ja hauki pienessä pussissa. Järvikuhaksi melkoinen vonkale (noin 3 kg) - pistettiin fileenä suolaantumaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

Oikein olisin arvannut kuhan koon. Kuvasta tosin on vaikeata arvioda.
vrt. Herliinin kuhan koon arviointikisaan jokin aikaa sitten.
Kuhasta minulla ei ole kokemusta, isot hauet saattavat sotkea verkot pahastikin. Mutta niin sotkuista verkkoa ei vielä ole tullut vastaan, ettei olisi selvinnyt.
En ole graavia kuha ikänä maistanut. Gravattuna säyne on suosikkini.
Olis kyllä upeata maistaa tuoretta järvitaimenta.
On niitä kai täälläkin ja kuhia varsinkin, muikkuakin. Harrastaisinkin mielelläni verkkokalastusta, mutta valitettavasti ei ole löytynyt kalakaveria, vaikka sukupuolella ei olisi niissä pyyntipuuhissa väliä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei kai niil pelkil katajan oksil sitä uunia lämmitetty?
Aika mielenkiintoinen viritelmä toi savustusuuni, mut ei oikein näkyny mist on tehty.
Miten siin muikut savustetaan? Tai onks se vain isoi kaloi varten?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Puulla lämpiävä kiertoilmauuni tuo on savustukseen rakennettu, liekö vankilan myymälästä ostettu tai mistä. En muista tarkalleen, mistä kautta se tuli aikoinaan hommattua.

Muikkuja siinä voi savustaa katiskaverkosta tehdyn ritilän päällä ja käy se normaalista uunistakin - kun vaan pesee ensin savun hajun pois.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Meill on tiilestä muurattu. En ole koskaan taimenia savustanut.
Ahvenia enimmäkseen ja kampeloita. Haukikin on hyvä savustettuna. Silloin kun olin pitempiä aikoja mökillä kyllästyin savukalaan. Kalaa syötiin joka päivä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Minä en osaa savustaa ahventa - niistä tulee aina kuivia käniköitä tai sitten liha jää raa´aksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Ne vaatikin jatkuvaa pienellä tulella pitämistä ja vahtaamista, koon mukaan
Pitää olla muutama sataagrammaisia, että tulee meheviä. Vaikka olen satagrammaisiakin savustanut.
Ja pitäis olla tiheämpi ritilä. Katiskaverkko taitaa olla liian hutero.

Käyttäjän MikaelJaakkola1 kuva
Mikael Jaakkola

Kuha oli kuin seipään niellyt. Mutta mitä hittoa hei. Mä olen savustanut jo aika pitkään ahventa, ja kuhaakin, filesuiroina käärittynä rullalle folion sisään niin että paketti jää päältä auki. Fileet ennen käärintää siveltynä erilaisilla tehokeinoilla, parhaimmillaan dijonnaise-mönjällä.

No, nyt sit luin ettei foliota sillä tavalla saa käyttää. Ettei tule sairaaksi, oliko hulluksi vai miksi. Alumiini. Nyt pitää keksiä joku savustusvuoka sit vai.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kannoin puikkariin ujutettuina nuo kalat rannalle, siksi ne ovat seipään nielleen oloisia.

Tässä lähitienoilla - Kaavilla - toimi aikoinaan savustuspussitehdas, mikä valmisti ihan tavallisen folion näköisestä materiaalista sähköuunissa lämmitettäviä savustuspusseja. Liekö sitten ne valmistettu erilaisesta alumiinista, ainakaan myynti- ja käyttökieltoa niillä ei ole myrkytysvaaran takia.

"No, nyt sit luin ettei foliota sillä tavalla saa käyttää. Ettei tule sairaaksi, oliko hulluksi vai miksi. "

Usein olen muutoinkin valmistanut kala- tai liharuokaa folionyssäköissä grillissä, ehkä siinä on selitys....

Käyttäjän MikaelJaakkola1 kuva
Mikael Jaakkola

Nyt muistin, että siinä jutussa käskettiin lukea mitä foliopaketissa sanotaan. Luenkin heti:

"Happamien tai voimakassuolaisten ruokien kääreenä käytettäessä alumiinifolion pinta tulee sivellä ohuesti ruokaöljyllä ennen käyttöä."

Toki myös mm, että "soveltuu erityisesti ruokien valmistamiseen uunissa tai grillissä".

Jep. Mutta toi eka sitaatti on kai se, josta artikkelissa varoiteltiin. Alumiinista liukenee kai helposti kamalia kamoja. Mmm...ja ruokaöljylläkö siitä selveis, jaa-a?

Se pitää joka tapauksessa lisätä siis. Toivottavasti emme ole aivan pilalla jo.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Koko ikäni on syönyt alumiinikattilassa valmistettua raparperi- ja marjakiisseliä.

Käyttäjän MikaelJaakkola1 kuva
Mikael Jaakkola

Mutta tuota, ennenkuin myrkylliseksi todettiin, pidin sitä hyvänä tapana valmistaa ahvenet, jotka ovat perustuoassa hireman ärsyttäviä kokonaisina. Kaikki tykkää simona kun maku on taivaasta eikä tartte rääpiä, mättääpi suuhun vaan lusikalla tahi haarukalla. Kala ei myöskään känisty aivan helpolla, vaikka toki savustusaikojen kanssa täytyy olla tarkkana - ja aina, sauhutteli mitä vaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ahvenfileistä saa rullattuna ja täytettynä ensin jollain Aura-juustolla, suolalla ja rucolalla ihan nuotiokivillä hiillostamalla folionyssäkässä nopeasti valmista syötävää.

Lohikaloissa on enemmän nestettä ja rasvaa, kuin ohutkylkisissä ahvenissa, ehkä siksikin niiden savustaminen on myös vaivattomampaa.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset