mystinen metsätyömies

Muikkukeitto vie kielen mennessään

Muikkukeitto kotikeittiössä valmistettuna eroaa perinteisestä rantakalasta siinä, että keittoon lisätään perunoita, sipulia ja jopa pippuria tai muuta tilliä mausteeksi, minkä lisäksi keitto myös suurustetaan.  Rantakalan ainesosat ovat vastaavasti verraten minimaaliset eli muikkujen lisäksi tarvitaan ainoastaan runsaasti voita, sopivasti suolaa ja hiukan vettä haudukkeeksi.

Muikkukeiton valmistus tapahtuu vaihtelevin metodein riippuen kokin omista mieltymyksista - tällä kertaa pitäydyn kuitenkin ns. arkimallissa, joka perusmuotoisena ei vaadi laittajaltaan Michelin-tasoista keittiömestarin taitoa.

 

Muikkukeitto

 

  • Muikkuja reilu kilo. Niitä saa torilta, kalahallista, marketista ja lähikaupasta. Itse sain ne tällä kertaa paikalliselta kalastajalta vastapalveluksena pienestä sähköasennuksesta
  • Perunoita noin kilo
  • Voita ehkä 50 gr
  • Suolaa sopivasti
  • Ruisjauhoja pari rkl

Muikut perataan ja huuhdotaan, perunat kuoritaan ja pilkotaan sekä huuhdellaan. Perunalohkot asetetaan kattilaan, johon kaadetaan vettä niin paljon, että perunalohkot peittyvät. Samalla lisätään suola ja perunoiden annetaan kiehua noin 10 minuuttia. Sen jälkeen ladotaan muikut perunoiden päälle ja jatketaan keittämistä hiljalleen suurin piirtein toiset 10 minuuttia, minä aikana voi lisätään keittoon pieninä nokareina.

Keitto suurustetaan sekoittamalla ruisjauhot kylmään vesitilkkaan ja valuttamalla liuos ohuena norona kattilaan samalla sekoittaen varovasti ettei muikut hajoa. Annetaan sopan vielä kiehahtaa ja nostetaan se sitten kylmälle levylle hetkeksi ns. tekeytymään ennen varsinaista tarjoilua.

 

http://www.youtube.com/watch?v=58Upd3SRiQs

 

 

Näin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Äitini (syntyjään Vehmersalmen Antikaisia) ei kyllä suurustanut muikkukeittoa, vaan hän laittoi siihen kotona lypsettyä täysmaitoa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Makunsa kullakin. Muikkukeitto tai muustakaan kalasta valmistettu keitto ei oikein maistu kirkkaassa liemessä, usein tulee tehtyä suurus maidosta ja vehnäjauhoista ja toisinaan myös vaaleasta soijajauheesta.

Vehmersalmi lie sijaitsee jossain Kuopion itäosissa :)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Vehmersalmi lie sijaitsee jossain Kuopion itäosissa :)"

No Soisalon puoli lienee enemmänkin kaakon suuntaan!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #6

Niinpä suuntautuu, ilman kartasta katsomattakin tuon voin todeta.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Kylläpä alakokkii tekemmyön mieli. Eipä oo tullu maistettuakaan. Vähän kalliita vaan tuppaavat olemaan muikut muistaakseni.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse asiassa, kun nyt tuli puheeksi, niin en edes tiedä muikun torihintaa. Vuosikymmeniin en ole niitä rahalla ostanut.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Muikkua ei ole hinnalla pilattu. Se on terveysruokaa, jos mikä. Melkein kerran viikossa ostetaan. Kun itse valmistaa, niin muikkuruoka ei kalliiksi tule. Kokeilempa sinun ohjettasi, kun seuraavan kerran muikkuja ostan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Muikkuja saattaa saada tarjouksessa halvemmalla kuin muuta kalaa ja Tampereellakin samana päivänä pyydettynä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Erinomainen resepti. Minä en tosin ole ikinä muikkukeittoa tehnyt.
Kalakeittoa tein aikoinani aina maidon kera, mutta kun perheessä ilmeni laktoosiintolerannsi rupesin tekeen kirkkaaseen liemeen, joka sekin on ihan hyvä. Minulla on tapana laittaa keittoon myös sipulia ja porkkanaa. Mutta siika ja muikku ovat ehkä parempia ilman näitä lisukkeita.
Toi muikkuhomma on todella yksinkertaista kun ei tartte mukuloitakaan varten mitään ruotoja poistaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yksinkertaisin on yleensä parasta.

Jauhosuuruksen sijasta voisi kaiketi käyttää valmiita kalaliemikuutioita "tukevoittamaan" lientä, mikä samalla vähentää suolan tarvetta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niin ja hiukan hapanta joukkoon parantaa makua, siis sitruunaa voi puristaa joukkoon ja yksi laakereinlehti vielä mukaan ja maustepippuria pitää olla. Jos halua tulisuutta niin vähän chiliäkin. No ehkä meni överiksi jo.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Chili vie lopullisesti kielen mennessään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En käytä mitään liemikuutioita, mutta saatan keittää kalanperkeistä lientä ja pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Kokonaiset maistepippurit on mulle suolan ohella aina kalasopan mausteena, mutta ehkä sekään ei ole omiaan muikulle.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

6,50 euroa/kg perattuna kaupassa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Aha, ja kalastajan osuus on siitä ehkä 2 euroa??

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niin, ja sillä tavoin kalastajat pian ovat katoavaa sukupolvea. Minusta kalastajalle pitäisi maksaa enemmän.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #15

Kysyntä ja tarjonta huolehtivat hinnasta, ja EU:n hygieniasäännökset siitä, ettei kalastaminen kannata investointikulujen vuoksi. Nykyään ammattimainen kalastus vaatii katkeamattomia kylmäketjuja ja bakteerittomia pintoja kalankäsittelytiloihin - käytännössä kalliita termoelementeistä koottuja "sairaalamaisia" tiloja.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Varmaankin tuota luokkaa. Ehkä ei ihan noinkaan paljon. Tosin, me kaupassa kalastajat maksamme myös alv:n muikusta.

Verotettu tuote kaupassa, ja tällä tavalla pidämme maata pystyssä, siis me kaupasta kalastajat.

Jos sen ottaa järvestä suoraan pataan, välistävetäjää ei ole. Suosikaamme kuitenkin kauppakalastustakin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Oliko päät poistettu? Mä syön muikkua aina päineen.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Aika kookkaita muikkuja, ehkä 15 senttisiä, ja päät mukana.

Joo, minäkään en nirsoile päiden ja ruotojen kanssa.

Jotenkin ne kuitenkin toritapahtumissa, kuten Tampereen keskustorin myyntitapahtumissa ulkoilmassa (rove) maistuvat parhaimmilta.

Savolaisia kauppiata siellä usein.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Meren rannikolta tuovat vanhaa kalaa, koska kelpaa tamperelaisille.
Kyllä täältä lähilahdestakin kohta muikkua tulee.

Käyttäjän Rajasusi kuva
Jouko Siivonen

Bertta Räsäsen Savolaisen keittokirjan mukaan suurustettu keitto, jossa on myös perunoita ja sipulia on "huorpoekaa". Ylä-Savossa lisukkeena on kuulemma ollut puolikypsiä muniakin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ja jotkut latovat keittoon lanttuja ja nauriita lohkoina, sekä ruokakermaa. Varmaan on hyvää niinkin, mutta kalan maku saattaa häivetä taustalle...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kalakeitossa, on kala mikä hyvänsä ei maku katoa. Latoo keittoon mitä hyvänsä.

Oma bravuurini on kirkas lohikeitto, ja siihen kuuluu keittovihannekset jopa liitoitellustikin. Olen saanut hyvää palautetta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Smetana tai creme freessi sopii kanssa. Lanttua laitan vaan lihasoppaan.

Käyttäjän AnttiHanelius kuva
Antti Hanelius

Keitto on helppoa tehdä muikkua ruoaksi, mutta kyllä ne muikut uunivuoassakin syötäviksi onnistuvat. Se sama kilo niemenkiertäjiä, lohkottuja sipuleita joko saman verran tai vähemmän, miten vain. Suolaa tarpeeksi vaan ei liikaa, huitaisu valkopippuria ja koko komeus smetanan ja ruokakerman avulla peittoon. Vuoka uuniin ja mieluummin pienellä lämmöllä ja kauan kuin kuumassa nopeasti. E, Buon Appetito!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

... ja mieluiten puu-uunissa. Mut sit voiskin tehdä saman tien kalakukkoo.

Juhani Nurminen

Sen paremmin kalakeittoon, olipa muikkukeitto tai muu, ei kannata käyttää, eikä tarvitse, sen paremmin suolaa kuin chiliäkään. Eikä noita mausteita tarvita ruokaankaan.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset