*

mystinen metsätyömies

Made

  • Made
  • Made
  • Made

Made (Lota lota) on pitkulainen ja pienisuomuinen ja ainoa makeassa vedessä elävä turskakalalaji. Matikkaa tavataan lähes kaikista Suomen järvistä ja merialueilta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Made

Madetta voi pyytää lähikaupan kalatiskiltä, kauppahallista tai järvestä, mistä kuvan yksilöt pyydystettiin kutupuuhistaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Tein viime talvena pari kertaa, vahinkomatikoista, Tom Yum-tyyppisen kalakeiton ja "löysin" mateen uudelleen. En oikein tykkää niistä miedoista maitokeitoista, eikä takavuosien savustuskokeilukaan ollut oikein onnistunut. 1 + 1: matikka jäi.

Mutta nyt toivon mokoman kohtaavani asap. Ei liikaa chiliä, semmonen pirhhanan hyvä, terävä maku vaan liemeen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Keittiömestari on täällä perinteisellä linjalla, mutta äkkiäkös tuota chiliä käy lisäämässä soppaan... Pentuna en osannut madetta syödä, muistutti liikaa sammakkoeläintä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sulla oli sitten pentuna kosher-maku. Kosherin mukaan vain suomuilla varustettuja veden eläviä saa syödä, mateet, ravut ja simpukat eivät käy.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Näyttää mätimateelta tuo pulskempi. Hieno saalis!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pienemmät (nuoremmat) kutevat ensin, reilusti alle kiloisia olivat kaikki (kolme noita oli yhteensä). Sormenpäät paleltuivat reissulla, iän myötä verenkierto näköjään heikentynyt...

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Nam nam.

Etsin vielä kutupaikkaa paikkaa uuden asunnon viereisestä vesistöstä, jotta nousisi madetta. Olen sen verran reilu jätkä, etten kaikuluotainta ole käyttänyt, vaan kesällä trollauksen ohella välillä ankkurilla pohjaa koittellin - ja monia lupaavia syvänteitä löysinkin. Katotaan nouseeko mistään niistä noin komeita kavereita. Kesällä katiskaan ui pikkumade jos toinenkin, joten niitä ainakin on siellä, sen tiedän.

Tulee kyllä välillä haikea mieli, kun miettii että menee pilaamaan toisten nussimistouhut. Hyvä se kyllä on kovettaa sydäntä ennen kuin keväällä kuningaskaloja pyydystelee samoista touhuista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Onhan se vähän epäilyttävää ryöstämissä virittää ansa toisten lisääntymisreviireille...

Made kutee melko matalassa (1,5...2 metriä) ja aina samoilla paikoilla, kesällä pehmeästä pohjasta erottuu selkeästi "kutemisvanat".

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Olen luullut että menee syvänteeseen, jos siellä vain on virtaus lämmittämässä.

Kutuvanoja ei ole tullut seurattua, koska näkyvyys Pitkäjärvellä on päivävalossa 30cm luokkaa : (

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #8

Kudun jälkeen kesää kohti made syventää näkemystään. Talvea kohti kääntää nokan kutualueiden suuntaan.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Tässä minunkin "kotisalmessa" pyörii matikkaa ja jossain sillä ilmeisimmin on kutupaikka. Yleiseen tietoon, kuten seudun monet kutarit, sellaista ei kuitenkaan ole päätynyt. Voiko sen löytää? Ehkä. Pitäisikö se löytää, juuri mainitsemistanne syistä? Traditionaalinen tapa se ainakin on, muuten kalaa ei monikaan tunnu tavoittavan kuin vahingossa.

En ole koskaan oikein ymmärtänyt mitä made paikalta tahtoo. Mihin mäti esim kiinnittyy, vai kiinnittyykö mihinkään kun turskia ollaan?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

MInäkään en ole koskaan saanut selville, miksi mateet kutevat aina samassa paikassa. Ja kutupolut saa selville kirkkaina kesäpäivinä tai syysöinä tuulastaessa pohjaa luotaamalla, etsivä löytää...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kaikki kalat kutevat pääsääntöisesti samoissa paikoissa, koska muuten kaloja ei olisi. Kutu ei tuottaisi jälkeläisiä. Monen kalan tarpeet tunnenkin, mutta mateen en. Paikkoja tiedän, mutta jotta voisi löytää uuden pitäisi tietää miksi. Katseluetsiskely ei tässäkään tapauksessa tule kyseeseen, vesi sen moista kuraa.

Kevätkutuisilla kaloilla kutumuljuttelu liittyy ainakin osittain veden lämpötilan kehitykseen, mateella näin ei nimeksikään taida olla. Muuta kuin ehkä että milloin aika on kypsä. Jonkinmoisia virtauksia made näyttää kaipaavan, mutten ole ihan varma millaisia, kun tuntemistani paikoista päätellen tieto ei vaikuta kovin täsmälliseltä.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset