mystinen metsätyömies

Kasvihuoneilmiö

  • Kasvihuoneilmiö
  • Kasvihuoneilmiö

Varmin kevään merkki lienee sisäisen puutarhurin herääminen - jotain konkreettista maanläheistä täytyy suunnitella, vaikka sinänsä puutarhanhoito ja kasvisten kasvattaminen eivät enää kokemusten perusteella innostakaan. Monena kesänä ovat meidän aarien kokoisiksi paisuneet peltoviljelmät loppukesästä vihannoineet lähinnä rikkaruohoa ja esimerkiksi hyvin alkuunsa kasvamaan lähteneistä porkkanoista on satokauden päätteeksi jäänyt saaliiksi ainoastaan jättikokoiset naatit.

Kitkeminen ei kiinnosta ja kastelukin voi olla satunnaista.

Tänä vuonna suunnitelma menee minimalistisempia reittejä myötäillen ja siitä syystä myös helppohoitoisuuteen panostaen. Aikaisemmin oli puhetta munakoison kasvattamisesta ruukussa, mikä itsekastelujärjestelmän avulla lienee hyvinkin helppoa ja vaivatonta.  Samalla viisiin koisokasveihin kuuluva tomaattikin tuottanee syötävää satoa?

Ruukkutomaatin kasvattamiseen liittyy toki omia viikottaisia hoitotoimenpiteitään, kuten varkaiden karsiminen ja lannoitteen lisääminen aika ajoin - muuten se pärjää esimerkiksi ulkoseinustalla harson alla ihan itekseen.

Tomaatti köynnösmäisenä kasvina tarvitsee tukea sekä rungon pystyssä pysymiseen itse kasvun vuoksi että hedelmiensä (kasvitieteellisesti marjojensa) painon aiheuttamien kallistumien vuoksi. Tukeja ja telineitä voi toki sommitella kasvukauden aikana melkein mistä tahansa kepistä, mutta valmiiksi itsetehty kasvuteline on aina "ammattimaisempi" ja ikään kuin osoitus suuremmastakin asiaan paneutumisesta.

Kuvissa olevat telineet on punottu pajusta pääosin leppärungon varaan, tuohon ristikkoon on sitten helppoa sitoa tomaatin tai munakoison köynnökset vaikka narulla tai koivunoksalla...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hienoja telineitä. Jotain tuollaista viritystä olen vuosia suunnitellut parvekkeelle, mutta on jäänyt muutamaan vitsaan köynnyskrassien tueksi.
Jos raskii niitäkin voi syödä, niin kukat kuin lehdet.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nuo olivat helppoja valmistaa, pajupunonta sen sijaan taitaa vaatia enemmän harjoittelua. Helposti taittuu ohutkin pajun vitsa...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kyllä minullakin kevät herätti puutarhainnostuksen. Laitoin perunaa ja sipulia maahan. Kylvin lavaan salaattia ja kasvihuonekin odottaa uusia kasveja. Ei vielä ole ihan oikea hetki niille. Öisin on ollut kylmää. Viinirypäleiden silmut paisuvat. Jotenkin on niin upeaa, että etenisi nopeamminkin. Ehkä varautuminen on viisautta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Rikkaruohoista sen verran, että yksi tuttava aikoi istuttaa niitä penkkeihin. Niin olisi helpompi pitää rikkaruohoviljelmät siistinä. Tekee rikkaruohoista pestoa ja hyvää on.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niinpä tietenkin, rikkakasvitkin voi hyödyntää villivihanneksina. Voikukista saa kaikenlaista aikaan, viinistä alkaen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Oletko kokeillut paistettuja voikukan nuppuja. Minä kerran tarjoilin niitä. Hyviä olivat ja ikimuistoinen kokemus.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Niitä voi myös säilöä etikkaliemeen kapriksen tavoin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #6

Itse asiassa en - villiyrteistä olemme käyttäneet ainoastaan nokkosta jauheena, peltokortetta uutettuna "shampoona" ja viinimarjan lehtiä siihen Marskin juomaan. Tosin viinimarja ei varsinainen villikasvi edes ole :)

Tulevana kesänä kattausta voi laventaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Juuri TV:stä kuulin, että vuohenputken lehdet voi valmistaa hapankaalin tavoin. Vuohenputkia olen käyttänyt salaatissa. Nyt niitä on jo.

Nokkonen on tuoreena hyvä keittoon ja vaikkapa sämpylätaikinaan tai lettuihin.

Viimekesänä kokeilin hevoskastanjan siementä, siis piikkipallon sisällä olevaa kuoren alla piilevää valkoista osaa pyykin pesussa. Toimi. Hevoskastanjakaan ei ole villikasvi, mutta sitä voi käyttää luontoystävällisesti.