mystinen metsätyömies

Katiska

  • Katiska
  • Katiska
  • Katiska
  • Katiska

Katiska on jäykästä tiheäsilmäisestä metalliverkosta valmistettu passiivinen kalanpyydys, jonka pääosat ovat kalapesä ja lyhyt johdinaita.

Katiskalla voi muiden kalanpyydysten tavoin pyytää lähes kaikkia tunnettuja kalalajeja - eri asia on sitten, mitä saa saaliiksi :)

Näin keväällä katiska käy mainiosti ahvenen pyyntiin, sillä ahven kutee juuri nyt matalassa vedessä ja katiskan asettelu pyyntiä varten onnistuu ihan rantakiviltä kuivin jaloin. Kalanpyynti ei voi tämän helpommaksi enää mennä.

Päivän saalis yhdellä katiskalla oli melko hulppea -  noin neljä kiloa eri kokoisia kyrmyniskoja, joista suurimmat painoivat ehken 700 grammaa. Pienet ahvenet on kätevintä nylkeä ja suurimmat voi suomustaa paistokarkeiksi, ahvenen käsittely tosin on aina yhtä haasteellista eväpiikkien vuoksi. Kunnon välineillä l. terävällä puukolla ja kalasaksilla sekin homma käy suht.vaivattomasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

T Piepponen

Taiat syödä kalaa useinkin?

Missäs se katiska?

Tuosta kotlahdesta saaneet 1,3 kiloisia kyrmyniskoja katiskalla joitakin kipaleita.

Wekeä monet kehuneet maasta taivaaseen. Sehän on johtimeton.

Lämpiäis vedet niin pääsis snorklaamaan ja harppuunointia kokeilemaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Katiska on järvessä.

Wekeä taitavat markkinoida superkatiskan nimellä ja luultavasti sen pyydysteho perustuu siihen, että siinä on sellainen kalapesän sisäinen aitaus, mikä haittaa kaloja hakeutumasta nielun läheisyyteen ja uimasta ulos.

Tavallisessa katiskassa nieluosa helposti leviää ja kalat liikkuvat siitä sisään ja ulos vaivattomasti...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Katiska pitäisi saada määriteltyä napakammin, kun johdinaita ei näyttäisi olevan olennainen, eikä sen tarvitse olla myöskään metallia. Mullakin tommonen Honkkarin naruhommeli.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

http://fi.wikipedia.org/wiki/Katiska

Katiska on kalastusväline, jonka pääosat ovat verkkomaisesta materiaalista rakennettu kalapesä ja siihen johtava nielu sekä sekä usein myös jonkin pituinen johdinaita :)

Weke-malliseen katiskaan lisätty johdinaita varmaankin nostaa pyydystehoa??

T Piepponen

Ei vaan johdinaita puute kuulemma lisää kalastavuutta - näin ne kansan viisaat väittävät.

Itse en väitä siitä mitään, koska en ole kala, eikä asiaa voi oikein kiistattomasti tutkia.

Ootkos väsänny kateskoita itse?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kokeeksi tein aikoinaan pari laatikkomaista katistaa ja aivan saman asian nekin ajoivat mitä valmiskatiskatkin.

Johdinaita voi hauenpyynnissä olla välttämätönkin, muttei ahvenen, joka liikkuu parvessa ja seurailee usein sen katiskan ulkopintaa aina nieluun saakka....

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tähän aikaa katiskani olivat täynnä särkiä, vähemmän ahvenia. Mutta... perkasin, panin särjet "luineen" paloina lasipurkkiin. Öljyn, mausteiden ym. kanssa mistä kukin tykkää. Uuniin purkin kansi tiiviisti suljettuina 125 C ja 4 tuntia. Voisi viedä gourmeet-ravintolaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Isän sotakaveri purkitti purkituskoneella jo 70-luvulla särkiä mausteliemessä samalla umpioimismenetelmällä ja maistuivat ihan hyviltä nekin.

Isommista särjistä voi leikata fileitä ja marinoida ne etikka- ja punaviiniliemessä mausteiden kanssa, niin välttää ne kovat selkäruodot - särki on kyllä aliarvostettu "taloussiika"...

T Piepponen

Hiton hyviä ovat! En ole tehnyt mutta maistanut. Savusärkikään ei paha.

Painekattilassa tulisi varmasti pöpötön tuote.
Kannattaa katsella kirppareilta - oman painekattilan sain kaverilta ja oli maksanut huikeat 7 euroa. (Muuhun käyttöön kylläkin käyttelen, kuin säilykkeisiin.)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lasisia umpioimistölkkejä saa takuuvarmasti tavarataloista ja jostain maksi-makasiineistä halvalla ja niitä voi käyttää aina uudelleen, kun vaihtaa välillä sen kannen tiivisteen ehjään.

http://www.prisma.fi/tuotekuvat//large/26/98fod5wi...

Neljä tuntia uunissa riittää ja tuollainen säilyke kestää sitten avaamattomana useita kuukausia (mieluummin valolta suojatussa viileässä tilassa)

T Piepponen Vastaus kommenttiin #13

Taas vänkään vastaan.

Pelkästään energian säästön takia painekattila paras on.

15 psi. max 2 tuntia ja ei siinä voi elää mikään, sillä paineistettu höyry on tappanut kaiken mahdollisen. Botuliinikaan ei selviä.

Painekattilaa tarvitaan myös sienten viljelyssä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Painekattila ja peltipurkit sekä purkituskone ovat toki oiva yhdistelmä, mutta kotitarve- ja "silloin tällöin"-purkittaja pärjää lasipurkeilla ja sähköuunilla.

Meillä on pihauuni, jota voi lämmittää ihan risuilla ja se käy myös savustusuunista. Energiansäästö on sillä lämmittäessä 100 prosenttista, jollei enemmänkin...

http://jiihooantikainen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/va...

T Piepponen Vastaus kommenttiin #15

Joo. Kyllä ne kelpaa nuo uunikikatkin.

Ärsyttää muuten jonkun verran, että euroopasta ei saa helposti tilaten sellaista "All american pressure cookeria" - joka on paras kaupallinen viritys mitä löytyy. Siksipä teinkin itse siihen 7 euron painekattilan kanteen sopivan suuremman painekattilan sienihommiin pajalla. Sellaista se on tässä maassa - pitää tehdä itse.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin, ja oikein valittu kalapaikka.

Itsekin olen pyytänyt muikkua verkoilla liian matalasta/pinnasta ja saanut saaliiksi sankkotolkulla pieniä ahvenia ja särkiä..

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Talvisen katiskan heikkolaatuisin feature on jäälle jätetty vihje. Ainakin näin kaupunkialueella. Kalat eivät pysy katiskassa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kuluttajan kannalta huono päätös.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ufoja tulee erityisesti mökillä uitettua. Toimii hyvin myös mateelle talvella ja pyytää rapujakin kesällä. Parasta noissa pehmeissä katiskoissa on se, että menevät helposti suppuun kuljetusta varten.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Jos kalastelee useammilla vesillä tai katiskoille ei ole säilytystiloja kalavesien äärellä, niin tuo kokoontaitettavuus on aina etua kuljetuksen ajaksi. Yhtä katiskaa on helppo säilyttää rantavajassa, kevätsesonkia odottamassa, kuten itselläni on tapana tehdä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Talvella myös avannon koko pysyy maltillisena. 60 * 60 cm riittää.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Mittailin sitä Wekeä tänään kun satuin kauppaan. Siinä on aika iso se ykköspesän sisäänkäyntivälikön lävikkö. Sit vasemmalle ja oikealle (naiset, miehet, toilet?) on sivummalla kakkospesään kapeammat sisäänkäynnit. Kaupassa se on jotenkin eleettömin ja huomaamattomin ja samoin varmaan vedessä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nerokas keksintö sinänsä, kuten vipukirveskin.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Asiansa osaavaa, oivaltavaa suunnittelua pitää aina arvostaa. Kukkaro välillä väittää muuta kyllä.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset