mystinen metsätyömies

Saunaremppa

  • Saunaremppa
  • Saunaremppa
  • Saunaremppa
  • Saunaremppa
  • Saunaremppa
  • Saunaremppa

Terve taas!

 

Rakennusten kestoikään vaikuttavat monet tekijät kuten rakennusmateriaalien valinta, rakennustekniset ratkaisut ja tilojen käyttötapa sekä huoltomenetelmät.

Lämpötilavaihtelut ja kosteus nopeuttavat erityisesti puurakenteiden käyttöturvallisuuden alenemista ja johtavat nopeastikin mm. homevaurioihin. Ulkosaunat ovat tällaisia tiloja, joissa käyttömukavuus kärsii heti olennaisesti pienistäkin rakennus- tai huoltovirheistä - kosteana lämmönvaihteluille altistuvana tilana sieltä löytyy lukuisia homekasvustolle otollisia sopukoita ja homealtistus saunoessa on tokikin jo ajatuksena paradoksaalinen ja käytännössä vähintään kiusallista.

Esimerkkitapauksessa löytyy heti kättelyssä kolme keskeistä rakennusvirhettä, joiden seurauksena rakenteisiin on syntynyt homepesäkkeitä. Seinien alajuoksut on kiinnitetty suoraan betonilaattaan, seinät ovat on rakennettu liian tiiviisti ilman pystykoolauksien väliin jääviä tuuletusrakoja ja höyrysulkuna toiminut "tinapaperikin" on asennettu väärinpäin (ikään kuin ulkoista kosmista säteilyä suojaavaksi foliohatuksi siis :)) .

Työläs remontti siis tiedossa, koska suurin osa pinnallisista ja osa kantavista puurakenteista pitää poistaa ja korvata ehjillä.

Projektin aikataulua on nyt sen verran mietitty, että juhannukseen mennessä sauna- ja pukuhuonetilat on korjattu käyttövalmiiseen kuntoon. Rakennustarpeetkin on jo suurimmalta osin varastossa, joten seuraava kuukausi meneekin sitten pääosin remontoinnin merkeissä...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Yksi hienoimpia oivalluksia taloa rakentaessa oli, että kaiken voi korjata.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Suurin piirtein ensimmäisiä varhaisimpia muistikuviani lapsuudessa on ajalta, jolloin isä ja setäni rakensivat tämän saunan rintama- ja sekatyömiesten kokemuksella - seinän välistä löytyi tyhjä Klubi-askikin. Kanteen ei tosin oltu piirretty mitään rakennuspiirrustuksia, mikä on hienoinen pettymys :)

Nykyisin on paremmat työvälineet ja raaka-aineet käytössä ja korjausrakentamiseen saa ohjeita helposti.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Laita se Klubi-aski seinälle kehyksiin sinne saunalle, on niin vertauskuvallinen aikaisempaan rakentamiseen :) Hieno löytö!

Me ollaan nyt vuodesta 2006 asuttu tässä uudisrakennuksessa eikä mitään korjattavaa ole vielä löytynyt. Mutta kun on nurmikolle rakentanut ja vesurilla aloittanut niin tietää, mitä missäkin kohdassa rakenteita on, ja tietää myös, että ne voi tarvittaessa korjata. Minua suututtaa aina hometalojutuissa, että on aivan kuin maailmanloppu, kun hometta löytyy. Tosin täytyy taloa myös osata asua ja pitää siitä hyvää huolta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Tupakka-aski oli hapertunut ja valitettavasti se ennättiin kiikuttaa muun rakennusjätteen mukana jäteasemalle. Se oli laitettu koolauksen alle tallaksi nostamaan seinäpinta suoraksi - sikäli sääli, että en älynnyt säästää sitä.

Tuossa ulkosaunassa ei vielä korjaamatonta vahinkoa ole päässyt tapahtumaan ja suhteellisen vähällä vaivalla (kevytrakenteiset seinät) korjaamisen luulisi sujuvan - toki muutakin tekemistä on siinä ohessa...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Klubi77-askilta näytti se pahviriekale, mikä sieltä seinän välistä purkautui...

Ennen sai polttaa työpaikallakin sisällä toimistossa ja nykyisin työajalla tupakoinnista seuraa (periaatteessa ainakin) kirjallinen varoitus. Kehitys on ollut vieläpä nopeaa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kerrohan sit millaiset löylyt tulevat kun sauna on kunnossa. Ties vaikka innostuisin pummimaan löylyt.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kirjoitan varmaankin aiheesta kuvien kera :)