*

mystinen metsätyömies

Vasta

  • Vasta
  • Vasta
  • Vasta
  • Vasta
  • Vasta
  • Vasta
  • Vasta

Vasta on perinteinen maaseutumainen ja nimenomaisesti suomalainen keskikesän luontaistuote, jonka taittaminen juhannuksena saunomista varten kuuluu välttämättömiin rituaaleihin.

 

Vastan taittaminen ja kokoaminen itse on melko simppeli homma, ainoan ongelman muodostaa nykyisin jokamiehen oikeuksien rajallisuus - kasvavan puun osia kun ei saa ilman maanomistajan lupaa ottaa talteen ja harvalla on omia koivikoita kasvamassa. Omatekemän saunavastan vuoksi (ja toki muutenkin) kannattaa siis olla hyvissä väleissä metsänomistajien kanssa.

Vastaa varten tarvitaan reilusti kouraan mahtuva kimpullinen noin vajaa puolimetrisiä koivun oksia, jotka niputetaan suurin piirtein kuvan mukaisesti symmetrisesti. Oksanippu sidötaan yhteen yksinkertaisella riippakoivun oksasta punotulla pannalla ja kädensijana toimiva osa riivitään lehdistä puhtaaksi ja sen pää viimeistellään puukolla tasapituiseksi.

Netistä löytyy hienompia ja yksityiskohtaisempia ohjeita saunavastan tuunaamiseksi (esimerkiksi myyntitarkoitusta varten), mutta näillä yksinkertaisilla ohjeilla valmistuu ihan kelvollinen vasta, jonka alkuperäistä käyttöideaa on sitten varsin mukava toteuttaa joko verekseltään tai sitten myöhempänä ajankohtana. Saunavasta säilyy kuivassa ja viileässä tilassa hyvinkin talven yli lähes lehtiä irrottamattomana - ja oikeaoppisesti pakastettuna saunavasta ei juurikaan menetä aromeitaan ja on aina sulattamista vailla käyttövalmis.

Vastoja voi tehdä näin juhannuksen alta aina heinäkuun alkuviikoille saakka, sen jälkeen  tehdyssä vastassa ei pysy lehti ja muutenkin myöhään tehty vasta on luutamainen ja jopa pahanhajuinen lehtivihreän käymisprosessin seurauksena.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

ja saunan päälle käytiin maata ja sitten syötiin vasta...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vihta- ja vastahousu tappelivat, kumpi voitti :)

Alexius Manfelt

Juho hyvä, jos kansakoulussa meille opetettiin, että se vihta ja että vasta on jotain ryssän kiältä. Ja toisekseen karvat pois siitä kärensiasta, ne on nääs kielletty sisällä olemaan!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Siistimmät tekijät tosiaan riipivät sen kädensijan täysin puhtaaksi oksanhaaroista ja lehdistä esteettisyys- ja mukavuussyistä, mutta meillä onkin aina tykätty hieman karkeammista ottimista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ihania, oikeasti koivuntuoksuisia kuvia! Vihtaa en itse ole koskaan oppinut tekemään, se näyttää aina lähinnä löysältä kukkapuskalta, mutta tuoksu on upea.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juhon vasta olikin nykyaikainen kevytvasta, mutta ajaa hyvin asiansa. Ei vastan tarvitsekaan mikään näyttelykappale olla.

On sitä muutama vasta jo tullut tällekin kesälle kokeiltua. Onhan noissakin useita koulukuntia, toisille kelpaa vain litteä ja toisille vastan pitää olla pyöreä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pyöreällä ja suhteellisen paksulla vastalla kylpeminen on terapeuttista, painavan vastan isku vastaa kevyttä hierontaa. Paksu vasta käy myös päänaluseksi lauteilla loikoillessa...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Alkaa jo tässä kylmyydessä saunaa kaipaamaan kun vielä sais kunnon vihdan mukaansa:)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vastasta tulee kokeneen tekijän käsissä muotoilullinen taideteos - omani on tosiaan kertakäyttömalli, minkä perusmuoto on toki paikallisia traditioita kunnioittava. Eli siitä tuli ympäripyöreä ja pannalla sidottu, vihta taas sidotaan (nimensä mukaisesti?) vitsaksella.

Vihdanteossa on näköjään mitelty maailmanmestaruustasolla saakka :

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/maailman_par...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minun pappani tekee maailman parhaat vihdat:) Kun olin lapsi, pappa teki minulle aina oman pikkuvihdan. Meillä oli siihen aikaan pihasauna. Talvella oli ihanaa kipittää pakkasessa lumihangen keskellä saunaan. Pappa nosti aina kylpytakkini loylyhuoneeseen lämpiämään että pysyin lämpöisenä kotimatkalla. Saunan jälkeen syötiin mummun leipomia sämpylöitä ja makkaraa. Myöhemmin meille tuli sisäsauna. Olihan se tietysti mukava ja helppo, mutta jokin saunan henki jäi puuttumaan.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset