mystinen metsätyömies

Mustikkasato uhkaa jäädä olemattomaksi

  • Mustikkasato uhkaa jäädä olemattomaksi
  • Mustikkasato uhkaa jäädä olemattomaksi
  • Mustikkasato uhkaa jäädä olemattomaksi

Metsäntutkimuslaitos METLA oli vielä kesäkuun ennusteessaan toiveikas ja esitti mustikkasadosta muodostuvan keskinkertaisen :

 

"Mustikka kypsyy poimittavaksi Etelä- ja Keski-Suomessa heinäkuun puolenvälin jälkeen, alkukesän kylmän kauden takia keskimäärin viikkoa myöhemmin kuin viime vuosina. Lapissa ja Kainuun pohjoisosissa mustikka kypsyy heinäkuun loppupuolella ja elokuun alkupuolella normaalin kesäsään vallitessa. Alkukesän kylmät säät sekä lumi- ja räntäsateet ovat monin paikoin haitanneet sekä puolukan että suomuuraimen kukintaa, molempien marjojen satotaso selviää seuraavien viikkojen kuluessa. Kylmän sään takia myös sieniä joudutaan vielä odottamaan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että suurempia määriä haperoita, tatteja ja rouskuja poimitaan vasta elokuussa."

 

"Mustikan kukinta alkoi tänä vuonna Etelä- ja Keski-Suomessa 24.–31.5. eli noin 5 vrk myöhemmin kuin kahtena aikaisempana vuonna. Aivan eteläisimmällä rantavyöhykkeellä kukinta alkoi aikaisempien vuosien tapaan 19.–22.5. Mustikan kukkia laskettiin keskimäärin 125 kappaletta neliömetrillä, lukema enteilee keskinkertaisen sadon määrää. Viime vuonna kukkia oli koeruuduilla keskimäärin 260 kappaletta ja vuonna 2012, erittäin hyvänä mustikkavuonna, 280 kappaletta neliömetrillä. Tämän vuoden tutkimusmetsissä (37 metsikköä) mustikan kukkien lukumäärä oli keskimäärin vain kahdessa metsikössä yli 200 kpl, mikä on runsaan satoennusteen määrä."

 

Samalta niemeltä, mistä viime kesänä pystyi käsin keräämään pari litraa tunnissa, saatiin tänä vuonna saaliiksi ehkä 16 kokonaista marjaa - mikä ei tod. vastaa käsitystäni keskinkertaisesta sadosta :)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen nyt kolme kertaa käynyt katsastamassa mustikat. Tänään sain vajaa kaksi litraa. Tein pullataikinapohjaisen mustikkapiirakan ja loput menee pakkaseen.
Paikka paikoin pensaissa on enemmän marjaa, mutta en ole mitään todella hyvää apajaa löytänyt.

Pitää etsiä vielä. Nyt on jo helpompi poimia, kun raakoja on vähemmän. Alkuun oli paljon ja tuli punertaviakin mukaan. Kokoa ovat kasvaneet. Toivoa on vielä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Täällä meidän kotimetsissä näyttää mustikoiden suhteen ankealle kun raakileitakaan ei juuri löydy - kolea kesäkuu lienee rokottanut satoa kovalla kädellä. Toisaalta joka kesä niitä on jostain suojaisammasta paikasta viimein löytynyt kun on vain sinnikkäästi kiertänyt mäkisiä metsiä, vaikka alkuunsa on tämän vuoden tapaan metsä näyttänytkin autiolta.

Toivossa on hyvä elää...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen kulkenut erilaisilla metsäalueilla ja löytänyt myös erittäin satoisia paikkoja. En tiedä nopeudesta, mutta poimurilla muutamassa tunnissa lähes kuusi litraa kahtena peräkkäisenä päivänä. On mentävä äkkiä vielä metsää, jotta ei tule pelkkää pehmennyttä marjaa. Vielä tämän viikon alussa marjat olivat maukkaita ja jämököitä.