mystinen metsätyömies

Onko bloggaamisella yhteiskunnallista merkitystä?

Kyllä vuan on.

 

Kirjoitin itse empiirisiin havaintoihini perustuvasti  jo 15.heinäkuuta, että mustikkasato on heikko, vaikka Metsäntutkimuslaitos kehui sitä omissa kesäkuulla julkistamissa ennusteissaan vähintään keskinkertaiseksi.

 

Nyt Metla on tullut (kirjoitukseni vuoksi) julkisuuteen selittelemään pieleen menneitä ennusteitaan - virallisen lehden sivuilla Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Kauko Salo ilmoitti tänään mustikkasadon olevan ehkä niitä huonoimpia sataan vuoteen, tai ainakin "ensimmäisen kerran sataan vuoteen mustikat ovat paleltuneet lumettoman talven takia".

 

Sananvapaus on demokratian kulmakiviä, mikä tässäkin nähtiin käytännössä - suuri virallinen instanssi joutui nöyrtymään kansalaisaktivismin edessä ja korjaamaan julkisesti omia virheellisiksi todettuja lausuntojaan ...

 

 

 

 

niin?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Asia- ja ajallinen yhteys puoltavat käsitystäni siitä, että kirjoituksellani on ollut merkitystä Metsäntutkimuslaitoksen julkisesti esittämään aikaisempia lausuntoja korjaavaan tilannearvioon.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

MitäD
MinäD nii blogganuD
KylläDäD KaikkDi muuDduu

Ei no mutta Eino Leino
Ei kai näillä ajankulua isompia merkityksiä
Ainakaan minun höpinöillä

En sitten noista suurista johtajista niin tiedä
Somen ja blogien etu taitaa heidänkin kohdallaan on kansalle myönteinen
Paljastuu urpoimmat ja selittyy sekoilut
Lihaa ja verta ovat sekä aika uunoja

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin, mutta korjaava lausunto uutisoitiin nimenomaan _Savonsanomissa_, mikä on jo (mielestäni) selvä merkki siitä, että juuri minun blogikirjoitukseni on aiheuttanut paniikkireaktion Metlassa. Asunhan liki SS:n toimitusta ja luen joka aamu lehden tuoreimman printtiversion kannesta kanteen... :)

Some on toki siinä mielessä raaka virtuaalimaailma, että siellä pölhöys korostuu, jos se on korostuakseen, riippumatta ko.pölhön sosioekonomisesta asemasta. Sen vuoksi liikun naamakirjassa pseudonyymina ...

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Minulla taitaa olla lärviksessä viisi tai kuusi tunnusta
Ekat omalla nimellä lähtivät huis pois kun olin ihan oma itseni

Sattuneesta syystä juttuni naurattavat lähinnä itseäni
No mutta jollakulla (kullajolla) on sentään hauskaa
Ei voi mitään jos se joku olen minä

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kauko Salo kijoitti, kun tilanne oli hänelläkin empiirisesti todettavissa. Savon Sanomat jukaisi sen härnätäkseen blogistia;)

Kyllä täällä mustikkaa on mutta se on vielä kovin raakilepitoista, eli viikon päästä mustikkaan ja takuulla löytyy.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

SS on ennenkin aiheuttanut minulle harmia - jos ei jakelussa töki, niin sitten uutiset ovat jollain tavoin "maalaisliittolaisesti" kirjoitettuja. Ennen vanhaan Kuopiossa ilmestyi Kansan Sana -niminen sanomalehti, minkä uutisia kykenin lukemaan suoraan ja kyseenalaistamatta ...

Mustikan kukinta tosiaan viivästyi kesäkuun kolean sään vuoksi ja paras aika ajoittuu tänä kesänä elokuulle - suojaisia vuorenrinteitä on täälläkin päin koluttavaksi, joten en ole minäkään kokonaan toivoani menettänyt.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Samaa mieltä myöhästymisestä. Ensivuodesta ennustan parempaa mustikkavuotta mahdollisesti huippusatoa, koska on keväällä niin paljon uutta mustikanvarpua kasvanut ja nyt lämpö hellii niitä, joten kukka-aihioita varmasti muodostuu. Toivottavasti vain seuraava talvi ja kevät ovat vähintäänkin siedettäviä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Ari toivotaan vaan lunta ensi talveksi, sillä lumettomuus on haitaksi mustikan sadolle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tänään kuulin metsäntutkimuslaitoksen tietoja radiosta. Sanot näin: " tutkija Kauko Salo ilmoitti tänään mustikkasadon olevan ehkä niitä huonoimpia sataan vuoteen". Kyllä radiossa haastateltu tutija liekö ollut tuo mainitsemasi, sanoi että jokin lehti oli ymmärtänyt väärin ja kirjoittanut juuri noin kun sanot.

Kenen virhe lie kyseessä siis?

Mustikasta sanottiin, että mustikalla meni energiaa kevätkylmän viemien varpujen kasvattamiseen ja siksi mustikkaa ei ole kaikkialla. Lisäksi osa on tiputtanut mustikanalut. En muista mikä sanottiin syyksi. Mustikkaa on paikka paikoin, ei kaikkialla.

Sitten tuosta bloggaamisesta sen verran, että kyllä bloggareiden kirjoitusten erilaiset vinkit menevät mediaan. Mediassa ne leviävät ja elväät omaa elämäänsä.

Huomasin vastaavan ilmiön, kun toimin informaatikkona 1980-luvun alussa ja tein yrityksille tiedonhakuja kansainvälisistä tietopankeista. Aika usein samoista aineista nousi muutamien päivien tai viikkojen kuluttua lehtiin artikkeleita eli silläkin työllä oli vaikutuksensa.

Mitä laajemmalle ja kattavammin eri aiheista puhutaan ja mitä tärkeämmäksi ne koetaan sitä enemmän ne vaikuttavat. Olen tänään kommunikoinut Kosovan elinkaupasta. Katsotaan mitä siitä syntyy. Kerään faktoja. Aihe oli muutama päivä sitten esillä uutisissa.

Bloggarit seuraavat yhteiskuntaa ja muita ilmiöitä ja seulovat sen kautta aiheita esille. Minusta tärkeää ja siinähän itsekin oppii.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Toimittajan väärinymmärrys kyseessä, jonka Salo korjasi muotoon " ensimmäisen kerran sataan vuoteen mustikat ovat paleltuneet lumettoman talven takia, mutta sadan vuoden jaksolla on ollut heikompiakin mustikkavuosia".

Kuitenkin ja joka tapauksessa Metlan kesäkuinen ennuste meni osiltaan pieleen, koska mustikkasato jää näillä näkymin normaalia heikommaksi koko maassa ja tietenkin näin sesonkiaikaan myös Metla on tekemässä tilannearvioita, koska ihmisiä asia tuntuu kiinnostavan. Iisalmen toriltakaan mustikkaa ei löydy ostettavaksi - marjaa on vähän eikä poimijoita kiinnosta lähteä helteellä tarpomaan soisia maastoja!?

Bloggaamisella on varmasti oma merkittävyytensä tiedon tuottamisessa ja esilletulossa, vaikka yleisimmän kaiketi blogataankin valmiiksi stilisoiduista aiheista kaikkien saatavilla olevia tiedotusvälineitä referoiden.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niin juuri tuo muiden peesaus on se mitä vierastan. En halua sellaista ja usein tuleekin mieleen sitten sellaista, mitä muualla ei ole ollut. On vaan niin, että sellainen ei sitten keskustelun aiheena kiinnostakaan. Jokainen puhuu selvästi mieluiten siitä mitä on hiljan lukenut tai uutisista kuullut.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Puheenvuoroissakin aallonharjalla on päivänpolitiikan tärkeimmät tapahtumat - toki mukana on aina kohtuullisesti sellaista taustoittavaa kirjoitusta, mihin ei pääse käsiksi lukemalla pelkkiä uutisotsikoita, mutta pääpiirteissään suosituimmat blogikirjoitukset käsittelevät yleisen uutistarjonnan aiheita ja melko suoraan jostain yleisestä tietolähteestä kopsattuina.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Tässä suhteessa olemme Irja samanlaisia, bloggailemme omasta päästämme mitä mieleen sattuu juolahtamaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #15

Just näin. Meitä yhteen muottiin laiteta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ilmastoidussa konttorissa istuvalla tutkijalla ei hellesäällä ole muuta mahdollisuutta kuin uskoa metsissä rymyävää blogistia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niin, siksi ennustuksetkin menevät pieleen. Pitäisikö noiden julkisten virkojen ihmisten enemmän jalkautua ja käydä tutkimassa maastoa?

Tämä voisi koskea useitakin aloja kaavoittajista alkaen. Ei ole oikein, että piirretään sen mukaan mille kartalla näyttää tuntematta kohdetta juurikaan muulla tavoin.

Miten forecan ja ilmatieteen laitoksen ennusteetkin menivät niin eri tavoin? Tietokonettako siinä syyttää?

Entä sieni ja marjasatojen osalta, miten tehdä parhaat ennusteet? Olisiko netistä apua? Voisiko ympäri maata koota erilaisilta maastoa tarkkailevilta tietoja ? Uusi aika, uudet kujeet.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tosiasiassa Metlan ennuste perustui koetilojen metsiköissä alkukesästä tehtyihin mustikankukkien laskentaan, missä ei huomioitunut kesäkuun lopun koleat ilmat ja lumettoman talven vaikutus. Asiantuntijatkaan eivät siis kykene ennustamaan tulevaisuutta sataprosenttisen varmasti - edes mustikanvarvuista lukemalla ...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Salo on osannut hommansa tähän saakka loistavasti ja hänen sanomisiaan on syytä uskoa jatkossakin. Viisaskin menee vipuun joskus.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

"Onko bloggaamisella yhteiskunnallista merkitystä?"

On, meemit taistelevat olemassaolostaan. Tietoa jaetaan ja käsityksiä hiotaan. Ja saa vetää sanallisesti turpaan, kun siltä tuntuu. Yhteiskunnan yksinäistä perusverenkiertoa ;D

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kohtuullisessa määrin olen samaa mieltä.