mystinen metsätyömies

Pilkkiminen on halpa ja terveellinen harrastus

Itsekin aion ryhtyä  harkitsemaan pilkkimisharrastuksen uudelleen aloittamista.

Pilkkimisen perusideana on houkutella parvissa liikkuva saaliskala nappaamaan syötillä päällystettyyn koukkuun, joka on joko kiinnitetty kalan näköhermostoa kiihottavaan kiiltävään tai värikkääseen metallinpalaan tai sitten itse koukusto on maalattu saalistusrefleksiä triggeröivin värein. Värikoukuilla pilkittäessä koukkuihin ei välttämättä tarvitse kiinnittää lainkaan orgaanisia syöttiaiheita ...

Pilkkimisen perusvarusteistoon kuuluvat pilkkiongen, joka koostuu vavasta, kelasta ja jo mainitusta koukkusysteeemista, lisäksi jään läpäisemisväline (esimerkiksi tuura tai kaira), jääkauha ja mielellään myös kevyesti mukana kulkeva istuin.  Syötteinä voi käyttää niitä tavanomaisia lähimmän huoltoaseman jääkaapista saatavia teollisesti kasvatettuja pilkkitoukkia.

Pilkkiminen onkimismuotona kuuluu ns. jokamiehen oikeuksiin, mikä tarkoittaa sitä, että kalastusmuoto ei vaadi sen enempää kalastusalueen omistajan lupaa kuin myöskään valtiollisen kalastuskortin lunastamista. Pilkkiä voi lähes missä tahansa vesialueella tietyin yksityisyyttä suojaavin poikkeuksin. - 

Itse kalastustapahtumasta löytyy yksityiskohtaisempia ja varmaankin omia neuvojani saalikkaampia  ohjeita esimerkiksi internetistä - koukussa.fi-sivusto antaa hyvät vinkit niin varusteisiin kuin kalastuspaikkoihin ja -ajankohtiin :

 

Koukussa.fi -pilkkiminen

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Vähän on vilpoisa miu mau mukkaa ollakseen tuo pilkkiminen

Kesä, mato-onki, varpaat vedessä, piippu suussa, olut kädessä ja loput järvessä
Siinä se miten minä kalastan

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Minultakin jäi pilkkiminen vuosikausiksi juuri niitten kylmien kokemusten vuoksi (toisen jalan pohja on lisäksi "tunnoton"eikä nykyisin kestä juurikaan kylmää, luultavasti sokeritaudin oireita??)- kirkkaina kevätpäivinä jäällä on silti jopa tukalan kuuma. Ja pari oluttakin voi siinä samalla nauttia etenkin, jos ei ole autolla liikkeellä ja käy välillä paistamassa vaikka makkaraa jonkin saaren rantakivikolla (tämä vastaa hyvinkin laadukasta "ulkona syömistä")

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Tyylilleni uskollisesti en koskaan sano en koskaan
Jos joku talvi jostain sattuisi kaira käteen niin ei sitä tiedä
Lämpöhaalaritkin löytyvät (ja sopivat vielä)

Ikinä ei tiedä mistä sitä rupeaakin äkkiseltään pitämään

Testannut olen kyllä pilkkimistäkin
Sattui vain vähän huono syönti niin jäi pati ikäänkuin piippuun sen osilta
Onneksi oli lainavarusteet
Ettei käynyt sitä normaalia että ensin ostat kalliit vermeet
Sitten ihmettelet miksi ostit, mitä varten

Tuo kesällä mato-onkiminen vain niin vahvana on sielussain
Sillä, AAaaaahhh kesän lapsi mä oooooon
:D

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #3

Ei ne välineet kovinkaan kalliiksi tule - periaatteessa ainoa "oikea" tarveostos tähän harrastukseen on terävä kaira. Pilkkivavan voi sommitella vaikka naapurin escortista "lainatusta" antennista ja siiman voi pyörittää jonkun kapulan ympärille tai sen kelan voi nikkaroida itsekin puusta avokelamallisesti :

http://kalastus.com/keskustelu/arkistot-kaikkea-ka...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pilkkiminen on ihan mukavaa. Lapsenlapset pilkkivät laiturilta tai veneestä kesällä. Näin ei mene välineet sekaisin. Turvallista. Talvella ei nyt ole päässyt pilkille vaikka havittelin. Ihailin eilen norjalaisia TV:ssä nostivat pilkillä melkoisen määrän nieriää, isoja vielä. Sellaisia olis kiva saada.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Väännä nyt vielä veistä haavassa. Tänä vuonna Hämeessä pääsi pilkkimään about neljänä viikonloppuna. Madetta ei uskaltanut mennä monessa paikassa edes vitsinä koettamaan, kun virtauspaikat olivat hädin tuskin jäätyneet.

Pilkkiminen on kyllä mitä mainioin harrastus. Ei koskaan ole huono idea lähteä idioottilaatikon edestä istumaan hiljaisuuteen ja miettimään omia asioitaan, joskus ei tarvitse edes mietiskellä kun kalaakin tulee.

Kalojen narraaminen on niin paljon poltiikan kaltaista, että oikein naurattaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pikku Busterista tai vastaavasta kiposta saa rakenneltua hydrokopterin (ainakin Piepponen saisi rakenneltua) - heikot jäätkään eivät sen avulla muodosta pilkkimisestettä...

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Eikössitä tartte mithän kalastusluppaa onkimisseen eikä pilkkimisseen? Ja totta on, net on mukavia yksinkertasia hommia ja kuitenki antavat paljon sille, joka semmosta muistaa ja viittii tehä, ihmeellistä!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pilkkimiseen ei tarvita lupia, mutta kalastusrajoituksia pitää noudattaa :

http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/kalastus_riista...

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo just jako tuon luki, eijjole ihme, että mie olen luullu väärin.