mystinen metsätyömies

Omakotitaloasujan kesä menee aina jonkin rakennukseen liittyvän homman kimpussa

  • Omakotitaloasujan kesä menee aina jonkin rakennukseen liittyvän homman kimpussa
  • Omakotitaloasujan kesä menee aina jonkin rakennukseen liittyvän homman kimpussa
  • Omakotitaloasujan kesä menee aina jonkin rakennukseen liittyvän homman kimpussa
  • Omakotitaloasujan kesä menee aina jonkin rakennukseen liittyvän homman kimpussa
  • Omakotitaloasujan kesä menee aina jonkin rakennukseen liittyvän homman kimpussa
  • Omakotitaloasujan kesä menee aina jonkin rakennukseen liittyvän homman kimpussa

Kesä on vuodenajoista juurikin sopivin harrastaa asunnon ulkorakenteiden huolto- ja kunnossapitotöitä - omakotitaloasujalle koti kun ei ole pelkkä asunto, vaan siihen on sijoittunut useiden sukupolvien tekemien remonttien myötä sekä aineellista omaisuutta että henkisenä perintönä siirtynyttä tunnearvoa. Omakotitalon ylläpito käyttömukavana on siis sekä taloudellisesti viisasta että myös kansallisesti tärkeää kulttuuriperinnön vaalimista  :)

Oma kotini on alunperin rakennettu joskus 1930-luvulla sen ajan käytännön mukaisesti multiaispohjaiseksi hirsimökiksi, jossa ulkokatteena oli käytetty varsin tyylikästä ja ekologista pärepinnoitetta. Ajan myötä ja ennen kaikkea varakkaampien aikojen koittaessa taloon on sittemmin ensin vaihdettu lahoavien päreiden tilalle sään vaihteluita paremmin kestävä huopapinnoite ja sen alettua rikkoontua pari vuosikymmentä myöhemmin "ikuisena katteena" markkinoitu peltikate.

Periaatteessahan toki galvanoitu peltikatto kestää vuosikymmeniä jopa ilman maalausta, mutta sekään ei ole täysin huoleton katemateriaalina. Esimerkiksi peltikatteiden kiinnittämisessä käytettävien naulojen tai ruuvien kannan alla olevat tiivisteenä toimivat muovipehmikkeet hapertuvat auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta ja sateiden ja lumen mukana ne sitten viimein huuhtoutuvat murusina pois alkuperäiseltä paikaltaan, jolloin on olemassa pieni mahdollisuus siihen, että katteessa oleva tiivisteetön naulanreikä imee kapillaari-ilmiön seurauksena vettä katon kantaviin puurakenteisiin!

Toinen, ja vielä merkittävämpi, riskitekijä peltikatoilla ovat erilaisten peltipintojen saumojen ja liitosten tiiveydet,  jotka olisi syytä tarkistaa vähintään kerran vuodessa suurempien vahinkojen välttämiseksi. Näitä tuulelle alttiita peltipintojen saumoja löytyy mm. savupiipun pellityksestä ja ilmanvaihtokabavan ulosvientiputken ympäriltä - ne ovat kuitenkin suhteellisen helposti tarkastettavia kohteita ja myös suhteellisen halvalla aina korjattavissa. Liimasilikoni ei paljoa kustanna ...

Kattoprojekti on meillä kuluvan kesän tärkein talon huoltotöistä ja jo ennakkoon totesimme, että vaikka peltikate onkin silmämääräisesti arvioiden hyvinkin tiivis, niin samalla määrittelyvälineellä arvostellen katon maalipinta on hyvinkin haalistunut ja monin paikoin jonkin orgaanisen aineksen likaama. Ehkä osittain katon päälle oksiaan levittävästä koivusta peräisin oleva tuote on levinnyt keltaruskeina laikkuina pitkin katon etelän puoleista lapetta.

Katto on siis pesua ja maalausta vailla ja tässä mielessä teinkin jo alustavia työturvallisuutta parantavia valmistelutöitä - rakensin kunnon tellingit, joilta voi huoletta kiivetä lapetikkaille ja joilla voi säilyttää maalaus- ja pesutarvikkeita ja jolta voi vaivatta kunnostaa samalla kertaa vesikourutkin. 

Kuvassa näkyvistä siirrettävistä telinepukeista tosin tuli tehtyä ehkä hieman liian suurikokoiset - ainakin niitten siirtäminen seinän vierustaa pitkin vaatii jo riskimpiä otteita...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu katto maalattiin viimokesänä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Viime kesänä aloitettiin ulkosaunan remontti ja sekin on vielä ulkolaudoituksen ja osin sisämaalausten puolesta kesken - saunan terassin eteen pitäisi kyhätä kuulemma vielä rappusetkin. Se on tosin helppo nakki - sahaan vain sopivasta näreestä kolme reilun metrin mittaista pölliä, jotka asettelen tasalleen litteiden kivien kanssa ja ruuvaan päälle painekyllästystä laudasta kannen ...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tällä sesongilla olen maalannut porraskaiteen (kahdesti) ja lakannut ulko-oven (kahdesti). Muut askareet ovat liittyneet hevostalliin ja ulkorakennuksen edustan pengerrykseen. On sitä siinäkin!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin menossa ulkokuoren uusiminen ja samalla lisäeristys. Noin puolivälissä olen, kun sateet ovat hiukan kiusanneet.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lähivuosina joutuu väkisinkin tekemään sen haja-asutusalueen jätevesiasetuksen mukaisen jätevesien imeytyskentän ja putkiremontin samassa yhteydessä - siihen saakka voi keskittyä näihin "pienempiin" remppoihin ...

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

No on, kulttuuriperintöä ja joka talolla on oma henki, jota pitäs vaalia ja ihan tietenki uudistaakki vanhoja taloja. No teän talo on vaalittu ja remontoitu ja huollettu, ihana ploki siis just oikeaa asiaa ja sitte kuitenki yksilöllisesti yhhele perhheelle tärkeä asia, mutta kiitos, kuinka ihana lukea tämmönen aito ploki ja koko Suomen puolesta kiitos ihmisille, jokka huolehtii taloistaan ja mökeistään.

Ja jos multa kysyttäs, niin toela talon henggen säilyttäen. Sinun kuvista vois päätellä, että hieno meininki. Mullaki oli kerran talo, rakennettu 1949 ja sen remontointi vaan oli yksinelävälle naiselle hankalaa ja varsinkiko halusin siihen ekovillat ja kaikki perinteitä vaalien. Mutta kait vähän pelastelin sitä taloa ja sitte nyt siinä assuu uuet ihmiset ja saavat kyllä tehä niinko haluavat, en käy kurkkimassa enkä kummittelemassa. Nooh tämä ei kuulunu tähän, kiitos hienosta plokista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pääosin se vanha hirsirunko on edelleen kantava osa rakennusta ja niitä alkuperäisiä taloon kuuluvia tarvikkeita on myös säästetty käyttötarkoituksessaan - ikkunaruudut ja raamit säppeineen ollaan jätetty entisillä paikoillaan, vaikka niissä se vanha lasi onkin epätasaista ja vääristynyttä.

Ruokapöytäkin on alkuperäinen ennen sotia lattian ponttilaudoista itse rakennettu malli ja siihen sopiva penkki myös ...

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Oi kuinka hyvältä kuulostaa!! Ja siis net ikkunalasit, nykylasit on järkyttäviä aukkoja vaan. Mie olen täälä lapin mökillä ja tämä on sillon soan lopussa alettu rakentaa ja just nuita ikkunaklaseja ihhailen aina. Joo tsemppiä ja kiitos, olipa tosi kiva ploki!

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Koko vuosi menee. Kesällä sentään osa hommista on pihalla. Ehkä "menee" on liian negatiivinen vivahde, sitähän "saadaan" korjata ja hääräillä nurkissaan; kerrostalossa "ei saa" korjata omin nokkineen mitään.

Omat rojektit on keskittyneet pihalle kesän, on polttopuita ja mansikkamaita. Koska asiasta muistutit, myös kattojen tarkistamista täytyisi tehostaa, räystään reunalta vilkuilu tikkailla heiluessa ei ehkä keväällä ollut ihan riittävä toimenpide.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Onneksi näillä projekteilla ei ole "tulenpalava kiire", vaikka ne onkin syytä tehdä ajallaan - ja osan hommista voi aina jättää ikäänkuin odottamaan sopivaa hetkeä. Esimerkiksi kuvissa näkyvä lasikuisti paneloitiin sisäpuolelta joskus vuonna 2006 ja sekin toimitus jäi lopulta paria panelin pätkää vaille valmista.

Kerrostaloasuminen ei ainakaan itselleni sovellu - omat kokemukseni ja niistä syntyneet mielikuvat k-taloelämästä assosioituvat lähinnä vankilaan ...