*

mystinen metsätyömies

Marjojen mehustaminen käy käden käänteessä :)

  • Marjojen mehustaminen käy käden käänteessä :)
  • Marjojen mehustaminen käy käden käänteessä :)
  • Marjojen mehustaminen käy käden käänteessä :)
  • Marjojen mehustaminen käy käden käänteessä :)

Kotipuutarhurin parasta aikaa on tietenkin tämä loppukesä, jolloinka viljelysten sato on valmistunut korjattavaksi talteen.

Erilaiset herukat ovat omia puutarhan tuotesuosikkejani ehkä juuri siitä syystä, että niiden viljelyominaisuudet ovat verrattoman vaivattomat verrattuna joihinkin muihin tavanomaisiin kasvimaan hyötyorganismeihin. Periaatteessa herukkapensas pärjää omillaan sen jälkeen, kun istukasverso on kerran saatu juurrutettua aloilleen. Käytännössä herukkapensaita joutuu toki harventamaan ja typistämään sekä leikkaamaan siitä kuivuneet varret pois aina  muutaman vuoden välein, mutta kun kasvualustaksi valitsee jo alunpitäen sammaloituneen ruohokentän, niin edes pensaan tyveä  ei tarvitse juuri koskaan tässä välissä avata ilmavaksi sen tukkeuttaneesta heinästä yms. aluskasvillisuudesta.

Tänä vuonna herukkapensaiden varret eivät aivan notkuneet marjojen painosta ja marjojen keskikokokin jäi  tavanomaista pienemmäksi kylmän kesän ansiosta - siitä huolimatta puna- ja mustaherukkamehua tuli pullotettua ihan riittävän monta litraa ...

Marjojen mehustaminen käy käden käänteessä - juomakelpoisen mehun keittämisessä perusedellytyksiä ovat työvälineiden, mehustimen, säilöntäpullojen ja etenkin marjojen ja käytettävän veden puhtaus. Muutenhan homma sujuu lähes itsestään veden kiehuessa kattilaosassa.

Tavanomaisesti mehustimella keitetty marjamehu makeutetaan tavallisella kidesokerilla, mutta meillä ollaan tässä suhteessa hieman "edistyksellisempiä"  ja mehu keitetään paksummaksi ja säilyvämmäksi hillosokerin avulla - hieman kiinteämpänä mehu tuntuu myös marjaisammalta ja jotenkin kesäisen "läsnäolevalta" :)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen ehdottanut, että parvekkeeni edessä olevalle sammaloituneelle nurmikolle, jolla ei ruoho juuri kasva, mutta jota höylätään viikottain, voisi istuttaa marjapensaita. Mutta ei käy kun pitää olla näitä maisemaa rumentavia ja energia tuhlaavia nurmikoita joita kukaan ei käytä mihinkään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niinpä. Marjapensaat toisivat tosiaan vaivattomasti elävää särmää sellaiseen yksitoikkoiseen pintaan.

Tuli nyt mieleen "yksitoikkoisesta pinnasta" tämän kesäinen katonmaalusurakka - siinäkin annoimme tahallaan maalin hieman valua, jotta kattopinnasta ei tulisi liian yhtenäinen. Ja piipunpellitykseen jätettiin samasta syystä näkyville pensselin vetojälkiä van Goghin tyyliin ...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Liikenneväylien varsille istutetaan usein marja-aroniaa, joka sekin on kelvollinen mehustukseen. Sieä ei vain viitsi poimia, kun on väärässä apaikassa. Usein sato on hyvännäköistä ja joskus olen maistellutkin, ihan maukastakin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja ai kun pääsisi noukkimaan tyrnimarjoja. Kokeilin paria pensasta omakotitalossa mutta eivät kasvaneet. Maalle voisi yrittää, mutta tarvitsivatkohan ne meriveden huuhtelua :)

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/puut/tyrni

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

Olen joskus käynyt ulkosaaristossa jossa tyrni kasvavaa luonnostaan. Niiden noukkiminen ei ole helppoa.
Täällä jotkut olivat istuttaneet pensaita siirtolapuutarhaan. Ei juuri marjoja näkynyt. Ovat kai vaativampia kuin viinimarjapensaat. Ja ovat yksineuvoisia, joten pensaita pitää olla molemmat sukupuolet.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

Piikkisiähän ne ovat. Sain ennen mehua Pohjanmaalta, mutta sitä sukulaistätiä ei enää ole, enkä tullut kysyneeksi kuinka poimivat. Kaupan hyytelöä joskus ostan.

Tuon tiesin että molemmat sukupuolet, mutta jonkin siinä luulisi kasvun edellytyksenä olevan kun kasvavat luonnossa meren rannalla - ei taida riittää että lisää kasteluveteen vähän suolaa:)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #27

Me istutimme kolme vuotta sitten (syyskesällä 2012) pellon laitaan kokeeksi parit tyrnipensaat ja tietenkin niistä se toinen oli jo seuraavaan kevääseen mennessä kuihtunut lahoksi tikuksi.

En tiedä, mikä on sen istutuspaikan maaperän (vanha kesannolle jäänyt perunapelto)happamuusaste, mutta luultavasti kalkin lisäys istutusmaahan olisi saattanut pelastaa nämä koetaimet ....

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #28

En minäkään saanut kasvamaan, aikansa kituivat ennen kuin kuolivat. Oikeassa näköjään olit kalkin suhteen, tässä kasvatusohjeita - paria pensasta voisi taas kokeilla:

http://peuraniementaimitarha.fi/2012/tuotteet/tyrn...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27

Käyttävät jotain prässiä jolla saadaan mehua suoraan pensaasta. Olen joskus ostanut torilta tuoreita tyrninmarjoja, myyjä näytti kuvia viljelmiltä, näyttivät hyvinvoivilta ja runsassatoisilta. Pensaat olivat paljon korkeimpia kuin luonnossa. Marjojen keräämiseen tarvittiin tikkaita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen joskus laittanut niitä omenasoseen joukkoon. Tuli hieno väri.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Just kun ihailin parvekkeen kaitelle kehittynyttä jäkälää tuli taloyhtiöltä maaräys maalata se. Täytyy kans vähän pensselinjälkiä jättää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pensselin- tai vaikka peukalonjälkiä maalipintaan rikkomaan steriilit pinnat ...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Mehustamme mahdollisimman vähän ja syömme ajallaan niin paljon kuin vatsa kestää. Sitten loput pakkaseen. Mites keittäminen ja c-vitamiinipitoisuus korreloivat keskenään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No ne korreloivat melko vahvasti keskenään - tosin käänteisesti. Mehustetussa juomassa c-vitamiinia taitaa olla ainoastaan murto-osa alkuperäisten marjojen pitoisuudesta...

Mekin pakastamme osan marjoista kokonaisina ja pensaista tulee etenkin karviaiset ja valkoherukat syötyä suoraan - mehustaminen on säilynyt meillä loppukesän rituaalina osittain kaiketi lapsuudenkokemusten muistona.

Oma työnsä siinä oli aikoinaan pentuna kun ensin piti kerätä ja puhdistaa marjat, sterilisoida pullot lämpimässä uunissa kuumentamalla, keittää mehu ja pullottaa se, minkä jälkeen pulloihin lisättiin vielä Atamonia säilyvyyden varmistamiseksi. Äitihän se suurimman osan näistä töistä toki teki, mutta siinä mukana ollessa tuntui mehustaminen säilöntäaineen kanssa myös hieman "oikealta" työltä - ikäänkuin teolliselta valmistamiselta...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Juho
Näin se meni atamoinin kanssa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kotona tehty mehu on maailman parasta, ja puolukkamehu on must. Äidin ohjetta en puolukkamehuun vielä hakenut, mutta suunnilleen näin kuin netistä:

Vaasan Jaakoon puolukkajuoma

12 l puolukoita
2-3 l vettä
2-3 kg sokeria
50 g viinihappoa apteekista

Marjat puserretahan, vesi ja viinihappo lisätähän (siihen marjapuurohon) ja niin saa seisoa 2-3 vuorokautta. Sitte se siivilöirähän ja liemeen lisätähän sokeri, jolloin lientä on hämmennettävä noin ½-1 tiiman ajan. Sitte kuoritahan vahtu pois, ja mehu on valmista pulloihin pantavaksi.

Sillailla ja sellaasis mittasuhteis sitä maailman parasta virkistysjuomaa teherähän. Ja kun sitä tarjotahan, kaaretahan vain noin kynnen verran klasin pohojalle ja raikasta vettä päälle.

- Olen käyttänyt tekoon keitettyä jäähdytettyä vettä, ja seisotetaan kellarissa.

PS. On Marttojen sivuilta:

http://www.martat.fi/ruoka/ruokanurkka/2010-06-01-...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Viinihappoa saa tavan ruokakaupoistakin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Jep, tattista, en huomannut mainita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Miksi viinihapolla ei irroteta mustaherukoista tai mustikoista mehua, vaan se tehdään mehumaijalla. Karpaloissa taas viinihappo toimii hyvin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Luulisin että johtuu eri marjojen säilyvyydestä, puolukkahan säilyy survottuna raakahillonakin.

PS. Kävin Marttojen sivuilla:

Marjoista voi sitruuna- tai viinihappoa käyttämällä valmistaa kuumentamatta raikkaita juomia.

Puolukkajuoma

Happamista marjoista valmistettu mehu säilyy hyvässä säilytyspai­kassa ilman pastörointia jouluun saakka. Pastöroimalla tai pakasta­malla se säilyy aina seuraavaan satokauteen asti.

Samalla ohjeella voi valmistaa juomaa punaherukoista, karpaloista ja variksenmarjoista.

http://www.martat.fi/ruoka/sailonta/tuoresailonta/...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #13

Viinihapon avulla voi tosiaan valmistaa juomaa vaikka koivunlehdistä ja katajanmarjoista - siskontyttö valmisti menneenä kesänä mustaviinimarjan lehdistä juomaa, mikö oli melkoisen onnistunut valmiste aromikkuudessaan.

Mehustaminen hävittää osan marjojen ravinteista, mutta siitä kattilaan jäävästä massasta voi helposti valmistaa erilaisia makeita syötäviä etenkin, kun viitsii siivota ne marjat putipuhtaiksi. Me keitellään tosin puna- ja mustaherukkamehuja terttuvarsineen ja saattaa siellä seassa olla muutakin roskaa, joten se mäski joutuu nopeasti kompostiin ...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #15

Minä teen mäskeistä siideriä ja toimii hyvin, vaikka siellä olisi ne sanomasi roskat mukana, onhan ne mukana jo mehustuksessakin. Juuri myös kerroit, että pelkistä lehdistäkin lähtee makua, joten lisänä rikka rokassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Taisi olla mustaherukanlehdistä tämä, olen joskus tehnyt:

http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/louhisaaren-juoma

On tällainen vanha ohje (1910) Kartano-ruokia keittokirjasta, mutta lehdet pitäisi kuivata keväällä kun ovat uusia:

Lorvendricka-mustaherukkajuoma

80 g kuivattuja mustaherukanlehtiä
1 kg toppasokeria tai tavallista kidesokeria
2 suurta sitruunaa
10 l vettä
0,5 tl hiivaa

Laita lehdet ja sokeri suureen saviruukkuun, lisää sitruunaraaste ja mehu. kaada kiehuva vesi päälle. Tee tämä aamulla ja anna seistä kylmässä päivä, sekoita illalla vesitilkkaan liotettu hiiva joukkoon.
Seuraavana aamuna pitäisi olla valmista pullotettavaksi, siivilöi ja kaada pulloihin, jotka suljetan hyvin. Säilytä kylmässä, muutoin pullot voivat räjähtää.
Kahdeksan päivän kuluttua juomaa voi maistaa - se on vaahtoavaa ja auringonpaisteen väristä ja tuoksuu kesälle ja mustaherukalle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Kiitos Seija, tuon ohjeen olin unohtanutkin. Tuli hyvään paikaan, sillä puolukka alkaa olla sopivan kypsää ja sitä on paljon. Tuo mehu on todella hyvää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Oletkos Irja säilönyt vesipuolukoita - en tiedä kauanko säilyvät kun lapset ovat syöneet ne alta aikayksikön:

http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/vesipuolukat

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/82380/Tuor...

Ainakin punaiset viinimarjat voi tehdä mehuksi sitruunahapon avulla.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Miksiköhän viinirypäleet ennen tätä aikaa survottiin jaloin mehuksi, nykyään toisin menetelmin ? Omenat puristetaan tuoremehuksi. Kannatan näitä menetelmiä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä, tuoremehu on aina tuhdimpaa kuin höyryttämällä mehustettu juoma.

Kuten jo edellä kirjoitin, mehustaminen on kuitenkin vaivatonta ja minun tapauksessani siihen liittyy myös "perinnemuistoja" ....

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kylmäpuristettu oliiviöljykin on parasta, joten yhdyn Heikin mielipiteeseen täysin. Koska mehuasemia on paljon lopetettu, niin minä kahvakuulalla rikon omenat soseeksi ja puristan tunkin avulla mehuksi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Mehumaijan paras anti on se upea tuoksu, joka valtaa huushollin. Entisaikaan kakarana käytiin kellarista hakemassa sadasta pullosta yksi kerrallaan. Ei mikään metodi sulje pois toisiaan. Parafinoitu korkki ja punainen kumitulppa päällä.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset