mystinen metsätyömies

Mustatorvisieni

  • Mustatorvisieni

Mustatorvisieni lienee metsiemme yleisimpiä sieniä - ainakaan näin itäisessä Suomessa loppukesän aikaan  metsissä samoileva luonnoystävä ei voi olla törmäämättä mattomaisen runsaskasvuisena levittäytyviin mustatorvisienten röykkiöihin.

Käyttöarvoltaan mustatorvisieni on monipuolinen - kuivattuna silpuiksi leikatut mustatorvisienet käyvät useimpien liha- ja kasvisruokien mausteisiksi lisukkeiksi vaikkakin yleisin  tapa valmistaa mustatorvisienistä  ruokaa on paistaa ne silputtuina paistinpannulla yhdessä sipulin ja esimerkiksi ruokakerman kanssa, jolloin valmistuva tahnamainen levite on vaivatonta nauttia esimerkiksi voileivän päällä.

Syyskalastuskauden kohta alkaessa aion itse kokeilla miten pakastekuivattua mustatorvisientä voi soveltaa paistettujen muikkujen maustamiseen...


 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vihreänä kateudesta kertomastasi "mattomaisen runsaskasvuisena levittäytyviin mustatorvisienten röykkiöihin" en kerro mustatorvisienikeittoni ohjetta, vihjaisen vaan että siihen kannattaa lopuksi lorauttaa vähän sherryä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pari kolme metsäpaikkaa tiedän itse tästä lähistöltä, missä mustatorvisieniä kasvaa (jos kesä on muuten suotuisa) mattomaisina röykkiöinä. Heinäkuun lopullahan niitä voi alkaa etsimään ja kun tuossa päivällä käväisin sienimetsässä piipahtamassa, niin heti lähimmässä tietämässäni paikassa niitä vielä löytyi. Viikko tai pari aikaisemmin tosin olisi pitänyt siellä vierailla, sillä suurin osa sienistä oli jo ruskettuneita ja hajoamispisteessä - kuvassa olevat sienet olivat liki ainoita kovapintaisia ja tuoreen oloisia...

Nuista saa kuitenkin pakastekuivattuna sitä mm. muikkujen leivittämiseeen käyvää jauhetta, makuahan nuo sienet antavat kuivattunakin...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sherryä kannattaa lisätä tilkka muihinkin sieiruokiin - varsinkin muhennokisiin.

Itse en kuitenkaan sekoittaisi näitä mainioita raaka-aineita muikkuja ja torviksia keskenään edes unissani.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Minnäinii olen tässä.noin neljän kilsan päässä Helsingin rautatieasemalta Hermannin ja Arabian rajalla ja noita torveloita kasvaa tuossa talon vierellä puistokaistaleella..jos ei nyt mattomaisen runsaskavuisesti,niin melko runsaasti kuitenkin..joka vuos niitä on ollu..ongelma vaan on se,että toi vilkasliikenteinen Hermannin rantatie menee tosta sivutten muutaman kymmenenmetrin päässä,joten kaikenlaisia pitoisuuksia saattaa olla,eli ei arvaa noukkia..nii ja sitäpaitsi en ees tiiä saako kaupungin puistosta mitään ees ottaakaan.Oon noita joskus katellu,että oisko torilla vaan ei oo näkynny..eiks immeiset ja kerääjät ymmärrä,että se on ihan kanttaröllien veronen.Porsimon fileen ostin jo tänään tarjouksesta huomiseksi.. sienisoosihan oiskiin hyvä sen kanssa..aamulla torille sienestämään kattoo sitte mitä saa..röllejä ainaskii,jos ei muuta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Taitaa olla kolmekymmentä metriä autotiestä se raja, jota kauempana kasvavat luonnontuotteet luokitellaan luomuksi ja siten turvallisesti syötäviksi - Helsingin liikennetiheydellä ja alueen muut päästölähteet huomioiden tuo raja saattaa tosiaan olla suurempi...

Juhani Vehmaskangas

Ei ole mitään virallista rajaa.
Luomuviljaakin on kautta aikojen saanut kasvattaa valtateiden varsilla.
Samaan aikaan on suositeltu, että "älä ihan tien vierestä kerää".
No - ainakin lyijyn määrä tuotteissa on vähentynyt :-)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaipa niitä sieniä saa puistoista noukkia, mutta nehän vetävät itseensä kaikki saasteet, joten enpä käyttäisi. Paikallisessa lehdessä onkin silloin tällöin ollut siitä kirjoituksia.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

On see kuulkaa Antikainen teiän siellä hyvä,kun ilmeisesti asustatte ainakin mettän laialla..tai ellei peräti mettän keskellä..pikkusen pihalta poikkeaa ja heti on hehtolitra sienilöitä pusissa..ja puhtaita..miä rupeen lähestulkoin melkein kateeks.. :)))..miä meen tohon puiston laialle katteeleen niitä torveloita ja kuunteleen viskisieppojen kujerrusta puiston toiselta puolelta ja pelkään lyijymyrkytystä,vaikka vaan kattelen :))

Juhani Nurminen

"Ennen vanhaan" raja ylipäätään luonnontuotteiden keräämiseen oli mm. 100 metriä valtateistä, mutta tuohon aikaan bensan seassa vielä käytettiin lyijyä.

Täältä Satakunnasta ei juurikaan Mustatorvisientä löydy. Kerran löysin hyvän esiintymän ja kun seuraava syksynä menin samaan paikkaan niin eikös metsä ollut kaadettu, joten se siitä esiintymästä.