mystinen metsätyömies

Halkojen hakkaaminen on miestenkin työtä

  • Halkojen hakkaaminen on miestenkin työtä
  • Halkojen hakkaaminen on miestenkin työtä
  • Halkojen hakkaaminen on miestenkin työtä

Hyötyliikuntaa - puita pilkkomalla kilot ja  kalorit saavat kyytiä ...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Kesämökkiläisenä olen ottanut tavaksi omia puita kaadattaa vierailla ja sitten kesän aikana saunapuiksi sahaamalla sopiviksi pätkiksi sekä klapikoneella pieniksi.

Jos ei ihmeitä satu, riittää kesämökkitontin puut koko loppuelämiksemme.

Puita jää yli seuraavaan sukupolveen.

Muisto Keijo Kullervo

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Omalta tontilta ovat nuo kuvan polttopuut - koivusta saan tuvan uuniin poltettavaa ja raita kannattaa pilkkoa sitten saunapuiksi.

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Nyt sitten viime talvena kaadatimme ritvakoivun... Onpa tarkkaa työtä kerätä pois oksia kaadetusta...
Niihin tahtoo, niihin oksiin, kompastua ihan tosissaan... Turvallisuus ennen kaikkea.

Muisto Keijo Kullervo

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Halonhakkuu: juridisten miesten työtäpä hyvinkin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Onneksi halonhakkuuta ei olla säädetty erillisellä lailla ainoastaan juridisesti miehiksi luokiteltujen kansalaisten velvollisuudeksi ...

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kuvien perusteella Juhon savotta on todella omaperäisen näköinen, jotain alkukantaista siinä on ja todella maskuliinista.
Minäkin talven takka- ja saunapuut omasta metsälöstäni kaadan, karsin, kuljetan kotirantteelle, pilkon ja pinoan. Kaikkein suurimmaksi hyödyksi tässä prosessissa koen askareiden hyvää tekevän terapeuttisen vaikutuksen.

Niin se vielä piti sanomani että kun näytin kuvia vaimolleni selittämättä mistä on kysymys hän kysyi että onkos siinä pommi pamahatanut.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... savotta on todella omaperäisen näköinen..."

- Totta, ja sehän johtuu eri työvaiheiden epätavallisesta sekoittamisesta. Yksi runko on jo käsitelty pilkkeiksi asti, mutta toista ei ole edes karsittu. En arvostele tuotakaan työtapaa, vaikka itse pyrinkin sarjatyöhön: ensin rungot nurin, sitten karsinta ja pätkintä, ja lopulta kirveellä pöllien kimppuun, siis siihen varsinaiseen halontekoon.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Omaperäiseksi minäkin tuon savotan katsoin. Kyllä oikeastaan moottorisahalla olisi tarvetta. Meillä on klapin pituus metri kolmeksi, siis runsas 33cm/ klapi. Paras polttotulos Motivankin mukaan.
Halkoja en tee, suoraan rungosta sahaan klapimittaan ja mönkijällä rantteelle. Runko nurin, sitten pätkiä ja karsintaa vuorotellen, sitten taas seuraava runko työn alle. Mönkijälle pitää ylläpitää ajouraa.
Ensi talven tarpeeseen on jo myöhäistä tehdä polttopuut, mielestäni.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Etelä-Karjalassa "halko" on halkaistu puu, jonka pituus voi aivan yhtä hyvin olla metri kuin sen kolmannes. "Klapi" ei ole täkäläistä käsitteistöä lainkaan, koska kaakkoismurteessa ei sanaa ikinä aloitettaisi kl-äänneyhdistelmällä. Isäni käytti joskus muotoa "lapu".

Kun mietin omaa puheenparttani, huomaan näissä yhteyksissä käyttäväni esimerkiksi sanoja "saunapuu", "takkapuu" ja "metrihalko". Mutta haloilla se saunakin lämpiää, niillä kolkytviis-senttisillä!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Oikein Tuomo, eli halko on halkastu ja pilke on pilkottu. Metrinen halko on kai se mitä ei nykyisin enää juurikaan kukaan tee, koska uunit ovat pienempiä. Nykyisin uuniin ja saunan kiukaan alle menee samanmittaiset halot tai pilkkeet. Klapu, klapi tai lapu on siis peinempi kuin halko. Josku halko voi olla pienempi kuin klapu, jos ranka on kovin ohut josta halko on halaistu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #13

Halkomalla saa koivusta tuohet talteen yhtenäisinä levyinä - ensin siis teen halkoja koivupölleistä ja irrotan niistä tuohen ja sitten vasta pilkon ne kuorettomat halot pienemmiksi uunipuiksi :)

Raita on räiskyvä poltettava, joten ne menevät suoraan saunapuiksi pieninä pilkkeinä-..

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola Vastaus kommenttiin #13

Minulle tulee pilkkeestä mieleeni lapsuusaikojeni hämärä muisto häkäpönttöautoista. Meillä oli pitkään vielä 50-luvulla koivupilkkeitä (n runsas 5cm pitkä) paperisäkeissä. Ne olivat sen puukaasun raaka-ainetta.
Murresanat ovat murresanoja. Sanotaan, että Savon raja kulkee siellä missä hauskan näköisestä tytöstä tulee haaskannäköinen. Karjalassa itikat laidunsivat, savossa ne lentelivät.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tuossakin hommassa saa käyttää luovuutta ja toisaalta sellainen suorittamisjärjestykseen sidottu työskentely puuduttaa itseäni. SIitä tulee helposti urakointia siis...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Itselläni ei halkosavottaa ole ollut enää yhdeksään vuoteen, mutta vaimon hakkaamiseen en ole kuitenkaan tarmoani siirtänyt. Autellut muuten vaan.

Juhani Vehmaskangas

Nuorempi poikani oli innokas halonhakkaaja jo alta 3v.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Mullon onneks veli, joka touhuaa halot halki täälä mökillä, pari kessää häpesinkö jouvvuin liiterissä lappaan puita, että löysin pienempiä, jokka ees mahtu pessään, sitte opettelin veljen ja vaimonsa opastuksella, ei onnistunu, kunnioitan halon hakkaajia, mies tai mikä vaan!